Campanie națională de împădurire. Proprietarii terenurilor vor primi bani și asistență

Campanie națională de împădurire. Proprietarii terenurilor vor primi bani și asistență

Proprietarii terenurilor vor primi bani și asistență pentru ca pământurile acestora să redevină verzi până în 2026. Campania de împădurire costă peste 400 de milioane de euro și este susținută prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Prin noul program de împădurire, orice deţinător de teren poate înființa o astfel de pădure şi va primi, pe lângă costul înfiinţării, şi nişte prime semnificative pentru captarea carbonului, peste 450 euro pe an şi pe hectar pentru aceste servicii pe care noile păduri le vor avea, scrie antena3.ro.

„E un lucru care se întâmplă în premieră, respectiv nu doar această posibilitate de a finanţa tot ce înseamnă servicii de împădurire, ci tot ce înseamnă servicii silvice pentru primii ani până când asigurăm starea de masiv a pădurii respective, dar ulterior încă 20 de ani statul român plăteşte o primă de sechestrare a carbonului, aşa cum o numim noi, şi aceşti bani îi plătim din Administraţia Fondului pentru Mediu din vânzarea certificatelor de gaze cu efect de seră la care adăugăm şi restul de 190 euro compensaţiile pierderilor de venit agricol obţinem o sumă care, în opinia mea cel puţin, ar trebui să determine cât mai mulţi români să îşi împădurească terenurile care se pretează pentru acest lucru”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Sunt incluse cheltuieli pentru întocmirea proiectelor, săparea gropilor, plantarea puieţilor, tratamentele şi îngrijirea lor pentru o perioadă de şase ani, dar şi o primă anuală de compensare a pierderilor din venit agricol de 190 de euro pe hectar timp de 12 ani. La aceasta se adaugă şi o primă de sechestrare a carbonului în sol timp de 20 de ani în valoarea de 456 de euro la hectar.

Comenteaza