Câmpeanu: Creşterea vârstei de pensionare la femei nu are niciun efect în următorii 20 ani

Câmpeanu: Creşterea vârstei de pensionare la femei nu are niciun efect în următorii 20 ani
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a explicat, la Realitatea la Raport, ce presupune egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi, propusă în Strategia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă 2013-2020. Potrivit acesteia, această reglementare nu va avea niciun efect până în 2030.


"Legea prevede că, până în 2030, vârsta de pensionare a femeii este de 63 ani. Acum vârsta este de 59 ani la femei şi de 64 de ani la bărbaţi, care până în 2015 ea va urca la 65. Europa ne-a cerut să ajungem la egalizarea vârstelor. Am negociat ca acest lucru să nu-l facem până în 2030, ci până în 2035. Vârsta reală de pensionare este acum sub 58 de ani acum. Mai mult de jumătate din cei care se pensionează nu au stagiul complet de cotizare (...) Eu vreau să precizăm clar: e o lege în funcţie că până în 2030 va fi vârsta de 63 de ani, vârsta de 65 de ani va fi din 2035. Tot ceea ce o să facem e să prelungim această perioadă până în 2035, nu cred că va avea niciun impact asupra următorilor ani" a declarat Câmpeanu. Ministrul a susţinut că se vor mai putea face modificări în măsura în care va putea fi micşorat, în viitor, deficitul de pensii.

Ea a subliniat însă că autorităţile ar trebui să lucreze la egalizarea pensiilor femei- bărbaţi.

Ministerul Muncii a propus în Strategia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă 2013-2020 să egalizeze vârsta de pensionare pentru femei și pentru bărbați și să susțină reforma pensiilor prin promovarea șanselor de angajare a lucrătorilor vârstnici.

 

Comenteaza