Când începe renovarea Continentalului

Când începe renovarea Continentalului
Singura companie care a făcut o ofertă oficială de preluare aşteaptă un document oficial din partea municipalităţii pentru ca tranzacţia să fie parafată.

Tranzacţia va fi semnată după ce municipalitatea, care are drept de preemţiune la cumpărare, transmite că renunţă la achiziţia clădirii monument istoric, după ce preţul a scăzut de la 5,5 milioane de euro, iniţial preconizat, la 5 milioane. Reprezentanţii primăriei sunt dispuşi să facă demersurile formale necesare achiziţiei de către investitorul privat.

„Suntem puţin blocaţi de primărie. Cei de acolo trebuie să spună explicit că nu doresc să cumpere clădirea. Există deja o decizie exprimată, dar refuzul de exercitare a dreptului de preemţiune s-a făcut când suma în discuţie era de 5,5 milioane de euro. Tranzacţia noastră e la 5 milioane. E vorba mai degrabă de o formalitate, având în vedere că scăderea de preţ nu e foarte mare, iar dacă primăria voia să cumpere, avea oricum la dispoziţie cele 30 de zile, termenul pentru supraofertare. Dar, ca să fie toate lucrurile în regulă şi să nu existe interpretări, avem nevoie şi de acest document oficial. Dacă e nevoie ca subiectul să se dezbată în Consiliul Local (CL), din câte am înţeles cel mai repede asta, ar putea să se întâmple pe 12 septembrie. Noi joi aveam programarea la notariat", a declarat Ioan Bene, omul de afaceri care controlează Napocamin, societate prin care s-a făcut oferta de preluare.

Reprezentanţii municipalităţii au explicat că scăderea de preţ este prea mică pentru ca aceasta să poată prelua clădirea. „În momentul în care subiectul a fost discutat în CL s-a stabilit că primăria îşi exercită dreptul de preemţiune dacă preţul scade semnificativ, la 1-1,5 milioane de euro. Cum această limită nu s-a atins, noua sumă de 5 milioane fiind chiar departe de asta, după părerea mea şi a colegilor din primărie nu ar fi nevoie de o nouă hotărâre de CL. Dacă firma de lichidare are însă nevoie de asta şi dacă primim o astfel de solicitare în timp util, subiectul poate fi discutat chiar în următoarea şedinţă. E în interesul tuturor ca această clădire să intre cât mai repede în lucrări de reabilitare", a precizat Radu Moisin, liderul consilierilor PDL.
Având în vedere că imobilul în care a funcţionat fostul hotel este monument istoric, statul poate să îşi rezerve dreptul de a cumpăra clădirea, înaintea unor eventuali investitori privaţi. Ministerul Culturii a renunţat la acest drept, transferat autorităţilor locale, care au considerat preţul anunţat ca fiind prea ridicat. Lucrările vor începe imediat după oficializarea tranzacţiei, susţine viitorul proprietar. „Aşteptăm decizia primăriei şi realizarea tranzacţiei pentru a ne apuca de lucru. Am vrea să închidem încă de anul acesta o parte din lucrări: partea de sus a clădirii, care nu e izolată, zona de subsol şi parter", a precizat Bene. Investitorii vor să păstreze funcţiunea de hotel, dar ar urma să fie amenajate şi spaţii de evenimente, restaurant şi club.

Expert Insolvenţă, lichidator judiciar al Ardeleana Alba Iulia, societate intrată în faliment, a anunţat în aprilie 2012 scoaterea la vânzare a celui mai important activ al său, fostul hotel New York - Continental. Preţul de pornire a licitaţiei a fost stabilit la 6,58 milioane de euro, fără taxa pe valoarea adăugată. În urma mai multor serii de licitaţii şi a unor scăderi succesive de preţ, nu s-a reuşit adjudecarea clădirii. Napocamin, societate activă în domeniul construcţiilor şi pe piaţa imobiliară, a făcut în urmă cu câteva săptămâni o ofertă de 5 milioane de euro. Creditorii Ardeleana au decis trecerea la vânzarea directă. Potrivit legislaţiei, s-au impus publicarea unui anunţ de supraofertare şi 30 de zile de aşteptare, perioadă în care posibilii doritori aveau ocazia să apară cu o sumă peste cea propusă pentru achiziţie. Termenul a expirat în urmă cu două săptămâni, fără să apară vreo supraofertă, aşa că în acest moment Bene are liber la preluare.

 

Comenteaza