10 acționari dețin jumătate din Banca Transilvania

10 acționari dețin jumătate din Banca Transilvania
Banca Transilvania a urcat 50 de locuri în topul Brand Finance Banking
10 acționarii dețin jumătate din Banca Transilvania

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi cele şapte fonduri de pensii administrate privat pentru pilonul 2 din România şi-au majorat deţinerea în capitalul social al Băncii Transilvania (BT) Cluj de la 30,5% la decembrie 2018 la 36,3% la final de 2019.

SIF-urile şi fondurile de pensii private şi-au majorat expunerea la BT la 36,3%, ceea ce înseamnă că pe fondul achi­ziţiilor din ultimul an aceşti institu­ţionali români au ajuns cei mai mari acţionari ai băncii de la Cluj, arată calculele ZF.

Astfel, SIF-urile au ajuns să controleze 18,5% din BT, cea mai mare instituţie de credit din România şi cea mai tran­zac­ţionată acţiune de la bursa româ­nească, iar cele şapte fonduri de pensii, care prin intermediul administratorilor sunt cei mai mari investitori de la bursa româ­nească după valoarea potofoliului, au 17,9%.

Investitorii menţionaţi au ajuns în poziţia dominantă în structura acţio­nariatului băncii, ceea ce înseam­nă că au un cuvânt greu de spus în adunările generale ale acţionarilor, la care se discută şi politica de remunerare a investitorilor. 

Cel mai mare investitor institu­ţional individual rămâne Banca Euro­peană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu 8,6%, adică o investiţie de 1,2 miliarde de lei la preţurile de la final de 2019. Președintele BT, Horia Ciorcilă, deține împreună cu BT Castorius Limited 4,5% din capitalul social al băncii din Cluj.

Comenteaza