Care sunt cei mai bogaţi români. Averea maximă, circa 1,7 miliarde de euro

Care sunt cei mai bogaţi români. Averea maximă, circa 1,7 miliarde de euro
Frank Timiş (foto dreapta) conduce în clasamentul celor mai bogaţi români, conform Top 300 Capital.

Averea lui Frank Timiş, stabilit la Londra, este estimată 1,7 - 1,75 miliarde de euro. Căsătorit, cu doi copii, omul de afaceri în vârstă de 48 de ani a demarat în 2010 un amplu proiect, Tonkolili, ce prespune exploatarea miniereului de fier din Siera Leone. Proiectul a atras o companie de stat chineză, care a oferit 1,5 miliarde de dolari pentru 25% din proiect, conform Top 300 Capital.

Pe locul 2 în top se află Ioan Niculae, cu o avere estimată de 1,7 mld. euro, proveniţi din industria chimică, agricultură şi comerţ exterior. Niculae este de asemenea şi finanţatorul echipei de fotbal Astra, pe care a mutat-o de la Ploieşti la Giurgiu.

Ion Ţiriac se menţine pe podium, fiind pe locul 3 în Top 300, cu o avere estimată la 850-900 mil. euro, proveniţi din domeniile financiar-bancar, auto şi imobiliare.

Dinu Patriciu este doar pe locul 4 în topul Capital, cu o avere estimată la 850 mil. euro. După ce în 2008 a vândut Grupul Rompetrol către Kay Munay Gaz, pentru 2,2 mld euro, afacerile sa mic.ro şi mac.ro au intrat în faliment. Omul de afaceri a decis să vândă Adevărul Holding şi să renunţe la franciza Forbes pentru România. Principalele afaceri ale sale sunt legate de compania Dinu Patriciu Global Properties, ce deţine importante clădiri şi spaţii comerciale, în România şi Germania, conform Top 300.

Pe locul 5 se clasează familia Adamescu, cu o avere de circa 800-850 mil. euro, realizaţi în imobiliare, asigurări şi media. Principalele afaceri ale lui Dan Adamescu sunt compania Astra Asigurări şi Unirea Shopping Center.

UPDATE Zoltan Teszari a urcat pe locul 6 în Top 300, cu afaceri estimate la 750-800 mil. euro, derulate în telecomunicaţii, prin intermediul companiei RCS & RDS, lider în România, pe piaţa serviciilor de televiziune şi internet din România. Mai este supranumit şi „miliardarul fără chip" şi „miliardarul invizibil" deoarece nu şi-a făcut apariţia publică în ultimii ani şi nici chiar angajaţii şi partnerii săi de afaceri nu ştiu cum arată, notează capital.ro.

Pe locul 7 în Top 300 a urcat Ovidiu Tender, cu afaceri estimate la 600 mil. euro, în minerale, energie, imobiliare şi agricultură.

Familia Voiculescu este pe locul 8 al topului, cu avere de aproximativ 600-650 mil. euro, derulate în media, comerţ, agricultură şi industrie.

Gabriel Valentin Comănescu se clasează pe cel de-al 9-lea loc, cu 550-600 mil. euro, cu bani obţinuţi din platforme, construcţii marine, utilaje pentru foraj.

Gruia Stoica şi Vasile Didilă ocupă locul 10 al topului, cu o avere de 530-500 mil. euro, rezulatată din afaceri în domeniile transporturilor feroviare, fabrici de vagoane şi hoteluri.

Comenteaza