Care sunt cele mai profitabile companii din țară

Care sunt cele mai profitabile companii din țară
Care sunt cele mai profitabile companii din țară
Care sunt cele mai profitabile companii din țară

Primele 10 companii profitabile din România au adunat anul trecut în conturi câștiguri nete de 10,6 miliarde de lei.

Topul este dominat de firme din energie, jumătate din total, cu doi jucători pe podium - OMV Petrom şi Hidroelectrica, arată o analiză ZF, pe baza datelor de la Registrul Comerţului. Urmează alte două perle ale statului, Romgaz şi Nuclearelectrica, iar clasamentul se încheie cu OMV Petrom Marketing.

Pragul de intrare în acest club select este de 450 de milioane de lei, cu patru jucători locali care au reuşit să îşi adauge în conturi anul trecut 1 miliard profit net fiecare. În top 10, îşi mai fac loc trei retaileri - Dedeman, Kaufland şi Lidl, producătorul auto Dacia şi JT International, firmă ce comercializează ţigarete.

Retailerul de bricolaj Dedeman - deţinută de fraţii Pavăl - cumpărătorii celui mai mare complex de birouri din Cluj, The Office - a reuşit să spargă trioul energetic OMV Petrom, Hidroelectrica şi Romgaz. Dedeman depăşește giganţi internaţionali precum Kaufland şi Lidl, ambele companii active în comerţul cu dominantă alimentară.

La Romgaz şi Hidroelectrica se observă o scădere de 20% a câştigului net în 2019 faţă de anul anterior, pe când la Nuclearelectrica plusul e de 30%. Șase firme au reuşit să îşi majoreze câştigul net anul trecut, patru au fost pe minus. OMV Petrom SA, Hidroelectrica, Romgaz şi Dacia - au tras totalul în jos cu aproape 6%.

Cele 10 firme analizate au un profit de aproape 11 miliarde de lei la afaceri de 106 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă o marjă de peste 10%. Marjele variază de la sub 3% la Dacia sau OMV Petrom Marketing, la peste 30% la Hidroelectrica şi JTI.

Comenteaza