Carnea de porc se scumpește în prag de Crăciun. Cât vom plăti în perioada următoare

Carnea de porc se scumpește în prag de Crăciun. Cât vom plăti în perioada următoare
| Foto: jurnalulph.ro

Producătorii estimează o creștere cu 20% a prețului cărnii de porc în această perioadă a anului, în contextul scumpirii furajelor și a cerealelor.

„Totul este în creștere și implicit și prețul cărnii de porc. Privind exportul de materii prime, România asigură mai puțin de 15% din consumul de carne de porc, iar restul vine din străinătate. Se va scumpi carnea de porc cu circa 20% pentru că au crescut și prețurile la cereale în acest an”, a spus Nicu Vasile, președintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), într-un interviu pentru wall-street.ro.

LAPAR este o federație la nivel național, constituită prin asocierea asociațiilor profesionale teritoriale din agricultură și a producătorilor.

5,3 lei a costat kilogramul de porc viu în luna octombrie

Preţul mediu la porcine pe kilogram în viu, la final de octombrie (săptămâna 25-31 octombrie 2021) a fost de 5,30 lei/kg, conform datelor de pe site-ul Ministerului Agriculturii. 4,13 lei este cel mai mic pret din 2021, înregistrat în luna ianuarie.

„Începând cu recolta din acest an, prețul cerealelor a crescut mult, însă acest lucru nu s-a văzut momentan și în prețul cărnii de porc. Cu siguranță vor exista creșteri, însă nu știm exact când anume. Este posibil să se întâmple mai repede de sărbători”, a spus Călin Muscă, proprietarul companiei Pork Prod din judeţul Arad.

Crescătorii, nemulțumiți că românii nu mai mănâncă porc

„Există o diferență mare între carnea de porc de la noi și cea din import deoarece este vândută la prețuri mult mai accesibile față de oferta noastră. Din luna aprilie suntem în pierdere. Este posibil ca din martie anul viitor lucrurile să își mai revină”, spune Hajdu Zenoviu, reprezentant al cooperativei Transilvania.

Vasile Lucuţ, acţionar al Unicarm, companie antreprenorială din Satu Mare şi unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa cărnii, declară că românii nu mai consumă la fel de multă carne de porc ca în anii trecuți deoarece nu își pot permite financiar.

În 6 luni, am importat carne de porc de 246 de milioane de euro

România a importat carne proaspătă, refrigerată sau congelată în valoare de circa 246 milioane de euro, în perioada ianuarie-iunie din acest an, în scădere faţă de perioada similară a anului 2020, când importurile au totalizat aproximativ 291 milioane euro faţă, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) transmise la solicitarea wall-street.ro.

(Editor Web: Sergiu Tămaș)

 

 

 

 

Comenteaza