Update Cartelul lemnului din România, amendat cu 26 de milioane de euro

Cartelul lemnului din România, amendat cu 26 de milioane de euro

Consiliul Concurenței din România (CCR) a sancționat cu 129 de milioane de lei 31 de companii care își desfășoară activitatea pe piața comercializării masei lemnoase din țară.

În cadrul acestei investigații, instituția a analizat mai multe licitații organizate de către administratori sau proprietari de fond forestier în perioada 2011-2016 și a constatat că la 45 dintre ele au fost încălcate regulile de concurență prin realizarea unor înțelegeri sau practici concertate pentru împărțirea loturilor de masă lemnoasă, în funcţie de interes sau pentru împărţirea surselor de aprovizionare.

"Companiile își coordonau comportamentul prin schimburi de informații sensibile comercial privind necesarul de materie primă, politica de achiziție de masă lemnoasă, organizarea internă, strategia comercială de participare la anumite licitații sau conduita de a licita sau nu la anumite loturi de masă lemnoasă. În acest fel, eliminau concurența dintre ele în cadrul licitațiilor pentru a adjudeca masa lemnoasă la cel mai mic preţ posibil, de cele mai multe ori în detrimentul statului, care încasa mai puțini bani", potrivit CCR. 

Cine a primit amendă

ALREDIA                                           529.979 lei
ARGATU CRISTI ÎI                            54 lei
CUPAMARCU PRODCOM :             1.470 lei
EGGER ROMANIA                            22.657.254 lei
EUROMARCHET IMPEX                  108.531 lei
EXPLOSIV GROUP                           160.046 lei
FAGUS FOREST PROD                    74.747 lei
FOREST LAND                                  134.052 lei
FORESTAR                                        1.707.646 lei
FRASINUL                                         3.025.956 lei
FUL PROD COMPANY                     128.762 lei
GELU TRANSEXPLOR                      305.616 lei
GENEX COM                                     378.598 lei
GILFOR                                              288.679 lei
GYORGY L. TIBOR ÎI                        32.528 lei
H L V TRANSILVANIA                       163.741 lei
HS TIMBER PRODUCTIONS            51.788.472 lei
KRONOSPAN ROMANIA                 1.922.142  lei
KRONOSPAN SEBEȘ                        1.368.636 lei
KRONOSPAN TRADING                   43.148.358 lei
LIMSILVA FOREST                             276.824 lei
RAUMOND IMPEX                            117.372 lei
SILVANIA INTERNATIONAL             442.898 lei
SILVA LOGISTICS SERVICES             586.165 lei
SIMI-CON EXPLOATARE                   217 lei
SIMICOM                                            198.905 lei
SIRVA-TOUR                                       45.589 lei
SORIN-ALCOS                                    16.701 lei
TRANS MONICA                                 864 lei
VALCON                                              1.705 lei
VORTEX                                               72.303 lei

Sursa: CCR

13 companii au recunoscut încălcarea legii concurenței şi au beneficiat de reduceri ale amenzilor (Alredia, Egger Romania, Explosiv Group, Fagus Forest Prod, Forest Land, Genex Com, HS Timber Productions, Kronospan Romania, Kronospan Sebeș, Kronospan Trading, Limsilva Forest, Silvania International Prod, Silva Logistics Services).

Kronospan Trading a fost sancționată deoarece, la sfârșitul lunii octombrie 2018, a preluat activitatea de producţie, precum şi toate elementele conexe acesteia (stocuri, clienţi, furnizori, contracte, evidenţe contabile) de la Kronospan Sebeș şi Kronospan Romania, continuând activitatea economică a acestora.

În 2018, CCR a sancționat companiile Forestar, Nico Paul, Saniral cu amenzi de 2,3 milioane de lei pentru trucarea unei licitații derulate de Romsilva, prin Direcția Silvică Neamț, pentru valorificarea lemnului fasonat. CCR a derulat mai multe anchete sectoriale și analize pe piaţa lemnului și a elaborat o serie de propuneri şi recomandări pentru îmbunătăţirea concurenţei, preluate în reglementările din domeniu.

CCR a recomandat Romsilva să elimine posibilitatea acoperirii, din alte activităţi, a unor costuri legate de prelucrarea masei lemnoase în instalaţiile proprii și a solicitat ajustarea legislației din domeniu, astfel încât nivelul de taxare să fie nediscriminatoriu, iar Romsilva să plătească taxe și redevențe ca toți ceilalți administratorii sau proprietarii de fond forestier.

În același timp, a recomandat eliminarea condiţiei atestării sau să se permită participarea la licitaţiile organizate de administratorii de păduri proprietate publică, inclusiv a companiilor/persoanelor fizice care au încheiat contracte de prestări servicii cu operatori atestaţi pentru activitatea de exploatare forestieră.

În ceea ce privește modul de selectare a recoltărilor de către Romsilva, CCR consideră că trebuie să se realizeze într-un mod nediscreţionar, în baza unei reglementări interne clare. Pentru intensificarea combaterii tăierilor ilegale, CCR a recomandat Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară întocmirea cadastrului fondului forestier.

De asemenea, a sugerat Guvernului României realizarea (inclusiv cu sursă de finanţare din fonduri europene) unui program privind economisirea lemnului de foc, prin înlocuirea dispozitivelor ineficiente şi poluante utilizate de populaţie pentru încălzire, cu unele mai eficiente, ceea ce ar conduce la scăderea costurilor de încălzire şi reducerea cererii de lemn de foc, aspect determinant în reducerea tăierilor ilegale.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

EGGER a decis să coopereze cu Consiliul Concurenței

Compania EGGER susține că a acceptat plata unei amenzi, deși angajații săi nu au inițiat încălcări ale regulilor de concurență. "Începând cu 2016, CCR a investigat companii active în procesarea și comercializarea lemnului. Investigația a avut ca obiect licitații privind vânzarea de masă lemnoasă organizate de Romsilva între 2011 și 2016.

Printre cele 94 de companii care au fost investigate de CCR pentru perioada 2011-2016 se numără și EGGER România. În sarcina a 33 de companii au fost reținute încălcări ale legislației concurenței. CCR a aplicat amenzi pentru 31 dintre acestea (celelalte două fiind radiate)", conform EGGER.

“Am cooperat în cadrul acestei proceduri încă de la început și am furnizat autorității de concurență toate informațiile necesare pe parcursul investigației. Ca urmare a investigației, s-a constatat că anumiți angajați responsabili ai companiei nu au adoptat un comportament întocmai corect din punct de vedere concurențial. Deși acești angajați nu au inițiat ei înșiși vreo încălcare a regulilor de concurență, nici nu au oprit practicile în cauză. De aceea, am acceptat fără rezerve să plătim această amendă.

Ținând totodată cont de participarea activă a EGGER România în clarificarea situației, CCR a avut în vedere circumstanțe atenuante pentru reducerea nivelului amenzii. Faptul că EGGER are o reputație, recunoscută la nivel național (și global) de companie ce își desfășoară activitatea în conformitate cu legile și alte reglementări în vigoare și că încălcările identificate ale regulilor de concurență sunt excepții absolute a făcut diferența – o diferență pozitivă”, a declarat Alina Chifan, director comercial al EGGER România.

"Așa cum a fost stabilită de CCR, amenda este în valoare de 22,6 milioane de lei. Potrivit legii concurenței, punctul de plecare pentru calculul amenzii este reprezentat de cea mai recentă cifră de afaceri totală a companiei. Volumul mic de achiziții care a făcut obiectul încălcării reținute în sarcina EGGER România a avut, de asemenea, un efect atenuant.

În plus, CCR a găsit ca fiind pozitiv faptul că întreprinderea implementase, între timp, propriul program de conformare cu regulile de concurență, organizând sesiuni de training, de conformare cu legislația în materie, nu numai pentru proprii angajați, ci și pentru furnizori și alți parteneri comerciali", a transmis conducerea EGGER România.

Comenteaza