Case amenajate cu peste 200.000 de euro

Case amenajate cu peste 200.000 de euro
Paturi care “plutesc”, pereţi desenaţi, balansoar suspendat, nu departe de aparatul de latte macchiato sunt câteva dintre propunerile specialiştilor.
Clujenii îşi pot amenaja locuinţele cu bugete care pornesc de la câteva mii de euro, dar care pot ajunge să depăşească preţul a trei apartamente.

“Huggy” e un fotoliu format cu ajutorul unei saltele, care poate fi folosită şi independent pentru câte un musafir rătăcit sau pentru utilizatorul casei. În showroom-ul atelierului de interioare Morphoza e instalat un pat care pare suspendat, dar are un picior ascuns. Noii pereţi nu sunt clasici, văruiţi într-o culoare; la cerere, un designer poate desena pe ei fotolii stilizate sau lămpi. “O propunere pe care o facem împreună cu un designer din Cluj merge în camerele copiilor, care au mereu nevoie de elemente care să evolueze odată cu ei şi să le stimuleze creativitatea. E convenabil şi pentru părinţi, nu poţi să cumperi mobilă nouă în fiecare an. În spaţiile dedicate copiilor recomandăm nuanţele neutre. Culorile vin din accesorii. Temele lor preferate, fie că e vorba de un personaj de desen animat sau de film, pot apărea în accesorii: sunt jucării, cuverturi”, explică Diana Calfa, manager general la Morphoza.

Alături de casele în design minimalist, clujenii încep să adauge nuanţe de personalitate în locuinţe: accente de baroc sau referinţe la Hollywood. “A revenit stilul clasic, vom face şi o amenajare cu mobilier din lemn masiv, obiecte din piele, drapaje, candelabre, un loc unde proprietarul să îşi fumeze trabucul şi să bea un pahar de coniac”, spune Calfa. Cum doar utilarea bucătăriei poate să treacă de 6.000 de euro, costul pentru amenajarea integrală a locuinţei, de la instalaţii la obiecte de decor, depăşeşte 200.000 de euro. “Un client care avea un apartament cu trei camere a plătit pentru reamenajarea completă a locuinţei 240.000 de euro, plus taxa pe valoarea adăugată. Avem un buget pe anul viitor, cu proiectele a trei clienţi, în valoare totală de 700.000 de euro”, a exemplificat aceasta.

Morphoza a semnat contracte cu producătorul italian de mobilier Lago şi cu unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa electrocasnicelor, Miele. Compania germană deţine filiale în 47 de ţări şi 16.000 de angajaţi, cu distribuţie în 50 de state. Miele are 12 fabrici, din care una la Braşov. Compania a realizat în 2009 o cifră de afaceri de 1,95 milioane de euro. “Nu vrem să dăm nişte ţinte pentru Cluj, pentru noi este important să fim prezenţi pe această piaţă, unde să asigurăm şi partea de service pentru clienţi şi suntem siguri că şi rezultatele financiare vor veni”, spune Syros Stathis, director regional pentru Europa de Sud-Est.

Proprietarii pot să îşi amenajeze locuinţele şi cu bugete mai modeste. “Amenajarea unui apartament cu două camere nu ar trebui să coste peste 30.000 de lei, incluzând o bucătărie utilată, mobilier de living şi de dormitor, draperii, covoare şi corpuri de iluminat”, arată arhitectul Diana Ilea. “Se pot combina piese de mobilier din epoci şi surse diferite, cu accesorii moderne sau «moştenite» de la bunica. Se preferă culorile neutre sau pasteluri care pot primi oricând o pată de culoare puternică cum ar fi un fotoliu roşu, nişte perne ciclamen sau un tablou viu colorat. Cei care îşi amenajează singuri locuinţe mici să aibă mereu grijă la utilitate, să nu uite de spaţiile de depozitare, să folosească texturi plăcute la atingere şi materiale uşor de curăţat”, recomandă arhitectul.


Comenteaza