Case scumpe în Clujul rezidenţial

Case scumpe în Clujul rezidenţial
Cluj-Napoca este al doilea oraş scump oraş din ţară la preţurile medii ale caselor, potrivit analizei semestriale a companiei de consultanţă în evaluare Darian.

Preţul mediu unitar al caselor din Cluj-Napoca în semestrul 2 (S2) al anului trecut a fost de 890 euro/mp. În funcţie de zonă, preţurile cresc de la 675 de euro/mp la 1.100 euro/mp, conform datelor transmise de Darian pentru ZIUA de CLUJ. Analiza ia în calcul preţurile de tranzacţionare.

În funcţie de preţul unitar mediu, cele mai ieftine zone din Cluj sunt Câmpului, Borhanci, Baciu sau Făget - 675 euro/mp. În Dâmbu Rotund, Bulgaria, Someşeni, Aurel Vlaicu, Expo Transilvania, Zorilor Sud, Mănăştur Sud, Bună Ziua, casele s-au vândut cu un preţ mediu de 825 euro/mp în semestrul II, în vreme ce în primul semestru din 2013 acesta era de 850 de euro. În Mărăşti (central), Între Lacuri, Gheorgheni, Mănăştur (capăt), Grigorescu (capăt) şi parţial Gruia preţul mediu a fost de 875 de euro. Media urcă la 975 euro/mp în Mănăştur Nord, Calvaria, Grădini Mănăştur, Frunzişului şi Zorilor. Cele mai scumpe zone pentru case sunt centru, Grigorescu şi Gruia Sud, unde preţul mediu al acestui tip de locuinţe ajunge la 1.100 euro/mp, acestea fiind şi zonele unde preţurile au rămas în semestrul II la acelaşi nivel ca în primul semestru, în vreme ce în alte cartiere preţurile au scăzut uşor, potrivit Darian.

La nivel naţional, cele mai scumpe case/vile s-au vândut în Bucureşti, la un preţ mediu de 1.038 euro/mp. „Capitala este singura localitate cu preţ mediu de peste 1.000 euro/mp, pe locul secund situându-se Cluj-Napoca, având un preţ mediu de 890 euro/mp. Cele mai mici preţuri de vânzare se regăsesc în Alexandria şi Botoşani. Dintre oraşele mici, cu populaţie sub 125.000 locuitori (fără a le lua în calcul şi pe cele 14 pentru care avem înregistrată evoluţia începând cu S1 2013), cele mai mici preţuri s-au înregistrat la Reşiţa, cu o medie de 458 euro/mp, şi Baia Mare, cu 509 euro/mp", au transmis specialiştii de la Darian. Pentru segmentul case/vile, analiza Darian a luat în considerare doar proprietăţile construite sau pentru care s-au realizat revizii capitale începând cu 2010, cu grad mediu de finisare, regim de înălţime P+1E sau P+M, în condiţiile unor suprafeţe construite desfăşurate medii (140-150 mp) şi suprafeţe de teren medii (500 mp).

Dezvoltatorii de case mizează pe faptul că în piaţa de la Cluj există cumpărători şi pentru acest segment. „Nu am scos încă oficial la vânzare casele pe care le construim acum, le vom lansa abia după finalizare, dar interes din partea unor potenţiali clienţi există. Piaţa ţintă e formată în special din cei care locuiesc acum la apartament, vor să vândă, să mai ia un credit şi să treacă la nivelul următor, adică să se mute la casă. Începe lumea să fie interesată şi de case, feedback-ul e pozitiv. Dar să vedem cum se vinde. Abia atunci vom putea spune cu siguranţă că e un segment care merge", a menţionat Daniel Dumitraş, asociat în Coratim.

După ce în ultimii ani a construit blocuri în oraş, compania are acum în lucru şi un ansamblu de 30 de case în zona Borhanci. „Lucrăm deocamdată la patru case, care ar trebui să fie gata în martie-aprilie şi, în funcţie de interesul din piaţă, continuăm cu celelalte, sperăm noi că din mai", a precizat Dumitraş. La preţuri de peste 120.000 de euro, casele rămân o opţiune pentru o categorie restrânsă de clienţi aflaţi în căutare de locuinţă. „Am găsit o ofertă în sudul oraşului, în zona nouă de dezvoltare, unde o jumătate dintr-un duplex costa doar cu puţin mai mult decât un apartament de trei camere într-un cartier mai bine cotat din oraş. Nu e o locuinţă foarte mare, dar are şi nişte curte şi, comparând cu preţurile apartamentelor cu suprafeţe mai extinse, aceasta pare o opţiune destul de bună", a constatat un clujean aflat în căutare de locuinţă.

Etichete
Comenteaza