Castelele Transilvaniei renasc pe banii Europei FOTO

Castelele Transilvaniei renasc pe banii Europei FOTO
De 50 de milioane de euro au nevoie proprietarii unora dintre cele mai importante monumente istorice ale Transilvaniei, majoritatea castele și biserici, pentru a le reabilita și a le pune în circuitul turistic. Castelele din Gilău și Răscruci, dar și simbolul “capitalei” Ardealului, Biserica Sf. Mihail, vor primi fonduri europene consistente pentru a-și arăta strălucirea de odinioară.

De sumele cele mai importante din județul Cluj vor beneficia, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Castelul Gilău și Biserica Sf. Mihai, câte 21 de milioane de lei. De remarcat că pentru axa de finanțare îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural au fost cerute sume mult mai mari decât cele repartizate Regiunii Nord-Vest. 

Proprietarii domeniul Rakoczi-Banffy din Gilău, întins pe 11 ha, vor să îl transmită unei organizații care să îl transforme într-un centru cultural al zonei metropolitane Cluj. “Renovarea castelului propriu-zis poate ajunge la 5 milioane de euro”, estima Andras Farkas, președintele Grup Pont Cluj (GPC).

Organizația derulează programul “Castel în Transilvania” prin care a inventariat 301 de obiective din regiune pentru a fi reabilitate și introduse în circuitul social, turistic și economic. GPC a realizat și un webshop pentru valorificarea unor colecţii inspirate din clădirile şi moştenirea castelelor şi conacelor din regiune. 

Castelul din Gilău a fost ridicat în sec. XV, în stil gotic-renascentist, servind ca model de construcție cu patru bastioane pentru cel din Bonțida. Acesta se află într-un parc dendrologic. În 1911 a fost recuperat de către contesa Ecaterina Barcsay.

După 1972 a fost folosit ca școală pentru copii cu dizabilități, scăpând de distrugere, și retrocedat în 2002 moștenitorului Thomas Barcsay. El l-a vândut unui investitor din Ungaria, Elek Nagy, care l-a dat în concesiune Fundației Traditio Transylvanica (FTT), pe 49 de ani. Grădina domeniului a găzduit mai multe evenimente culturale. Accesul publicului se face în prezent doar la cerere.

Lucrările de la Răscruci vor dura patru ani

Renovarea Castelului din Răscruci e estimată la 42 de luni, conform proiectului. Clădirea are 1.878 mp, iar aici vor fi efectuate lucrări - cu materiale asemănătoare ca formă și compoziție - la tâmplării, ornamentică, finisaje din lemn, mobilier istoric, șemineu, sobe de teracotă, vitralii, inscripții. Vor fi create săli de expoziții, de conferință, multifuncțională, de lectură media, o bibliotecă - birou de cercetare.

Restaurarea parcului se va axa pe amenajarea lacului, construirea de la zero a mai multor obiecte: ponton din lemn, porumbar în mijlocul lacului, fântână arteziană, pasarelă peste canal, două poduri pentru șanțul de evacuare a apei, coordonatorul proiectului fiind Consiliul Județean (CJ) Cluj.

„5,1 milioane de euro din fonduri europene vor contribui la revitalizarea acestui superb edificiu de patrimoniu, redându-i astfel măreția și splendoarea de odinioară. Odată cu introducerea castelului în circuitul turistic vom crea un nou punct de interes și vom contribui la o și mai intensă dezvoltare economică și promovare a întregii zone”, a declarat președintele CJ, Alin Tișe

"Nu au voie să le țină sub lacăt"

Proiectul de reabilitare la biserica din Piața Unirii din Cluj-Napoca se ridică la 21 de milioane de lei, fiind inițiat de Parohia Romano-Catolică. “Biserica Sf. Mihail este unul dintre monumentele vizitate de toată lumea care vine aici, turiști străini sau din România, deci avea nevoie de reabilitare. Am vrut și noi să ducem o delegație de la Comisia Europeană să vadă orașul din turn, dar ni s-a spus că nu se poate.

Au și ei dreptate să nu dea drumul deodată la câteva sute de oameni să urce, din motive de siguranță. Important este că proprietarii acestor monumente istorice au apetență pentru asemenea proiecte, că sunt persoane fizice, fundații sau administrație locală. Obiectivele reabilitate pe POR vor fi deschise publicului și integrate în circuitul turistic. Clădirile pe care se pune plăcuța cu Regio nu se pot ține sub lacăt”, a precizat Andreea Marcu, expert în comunicare al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV).

Castelele trebuie să producă bani

Pe lista proiectelor din Cluj care vor beneficia de fonduri europene pentru reabilitare se mai numără Bisericile Reformate din Dej (valoarea proiectului, 12 milioane de lei), Huedin (11 milioane), Turda (8,4 milioane), Biserica Lutherană (6,4 milioane) și Biserica Bob (2,5 milioane), ambele din Cluj-Napoca. Majoritatea banilor vor veni de la Uniunea Europeană, însă fiecare proiect implică și o parte de cofinanțare a beneficiarilor.

Specialiștii susțin că fără o funcție socio-economică a clădirilor revitalizate nu se poate discuta despre sustenabilitate pe termen lung. Avocatul Krisztina Constantinescu propunea, în cadrul unei dezbateri despre castelele din România, o soluţie legală de "castlesharing", o formă specială a coproprietăţii unui domeniu pe un timp definit și cu roluri bine definite, soluţie pentru revitalizarea unor conace din Transilvania aflate într-o stare degradată sau semidegradată.  

„Finanțarea restaurării monumentelor istorice este tot mai restrânsă, statul ar trebui să ajute proprietarii de castele, scutindu-le de impozite și taxe. Trebuie să avem o strategie de promovare la nivel național, să considerăm tema castelelor ca un caz de importanță națională”, a declarat Timea Berki, reprezentantă a Transylvania Trust, fundație care administrează Castelul Banffy din Bonțida. 

Monumente din Regiunea Nord-Vest ce vor fi reabilitate
(obiectiv, beneficiar, valoare totală)

Castelul Gilău................................... Fundația Traditio Transylvanica....................21 mil. lei
Castelul Posmuș.................................UAT Jud. Bistrița-Năsăud............................21 mil. lei
Palatul Cultural Sighetu Marmației.........Episcopia Ortodoxă...................................21 mil. lei
Biserica Sf. Mihail Cluj-Napoca..............Parohia Romano-Catolică...........................21 mil. lei
Biserica Franciscană Gherla..................Parohia Romano-Catolică...........................20 mil. lei
Castel Banffy Răscruci.........................UAT Jud. Cluj............................................19 mil. lei
Biserica Evanghelică Bistrița.................UAT Jud. Bistrița-Năsăud............................15 mil. lei
Biserica Romano-Catolică.....................Episcopia Satu Mare..................................13 mil. lei
Biserica Reformată Dej........................Parohia Dej...............................................12 mil. lei
Biserica Reformată Huedin...................Parohia Huedin..........................................11 mil. lei
Casa Darvas - La Roche Oradea...........UAT Oradea...............................................10 mil. lei
Biserica Reformată Turda.....................Parohia Turda Veche...................................8,4 mil. lei
Castelul Teleki Maramureș....................UAT Coltău...............................................6,6 mil. lei
Biserica Lutherană Cluj-Napoca.............Biserica Lutherană.....................................6,4 mil. lei
Biserica de lemn Plopiș........................Parohia Ortodoxă.......................................5,7 mil. lei
Muzeul Francmasoneriei Oradea............UAT Oradea..............................................5,5 mil. lei
Catedrala Ortodoxă Satu Mare..............Parohia Ortodoxă.......................................3,2 mil. lei
Biserica Bob Cluj-Napoca.....................Episcopia Greco-Catolică.............................2,5 mil. lei
Biserica Reformată Acâș......................CJ Satu Mare.............................................2,2 mil. lei

Sursa: ADRNV

Comenteaza