Câştigurile din tranzacţiile cu criptomonede trebuie incluse în declaraţia anuală de venit

Câştigurile din tranzacţiile cu criptomonede trebuie incluse în declaraţia anuală de venit
Câştigul din tranzacţionarea criptomonedelor poate fi încadrat ca fiind venit din investiţii sau din alte surse, iar persoana care l-a realizat trebuie îl declare prin declaraţia anuală de venit ce trebuie depusă până pe data de 25 mai a anului următor celui în care câştigul a fost realizat.

„Ne referim la câştig realizat atunci când cripto-monedele sunt transformate într-o monedă clasică şi sunt transferate din portofelul virtual al utilizatorului în contul bancar al acestuia", explică Alex Milcev, partener, lider al departamentului de Asistenţă Fiscală, EY România.

„Ulterior procesării declaraţiei anuale, organul fiscal va calcula impozitul pe venit datorat, aplicând cota de 10% şi va emite decizia de impunere. Plata impozitului va fi efectuată de persoana fizică în termen de 60 de zile de la comunicarea acestei decizii. În plus, în anul următor celui în care s-a obţinut venitul din tranzacţionarea cripto-monedelor, dacă acesta depăşeşte plafonul peste care se datorează contribuţia de asigurări sociale (n.b., 12 salarii minime pe brute pe economie, adică RON 22,800 pentru anul 2018), se va depune şi declaraţia 600 şi se va plăti contribuţia de asigurări sociale de sănătate - de 10% aplicată acestui plafon. Conform unei păreri emise recent de Ministerul de Finanţe, aceste câştiguri ar reprezenta venituri din alte surse. În plus, Ministerul de Finanţe aşteaptă luarea de poziţie de către autorităţi precum BNR, ASF, pentru a trece mai departe la elaborarea regimului fiscal aplicabil", spune Milcev, într-un comentariu.

Milcev apreciază că nu se discută, încă, deschis despre modalitatea de impozitare a tranzacţiilor cu criptomonede. Mulţi utilizatori preferă o abordare simplistă - "nu este o monedă reglementată, prin urmare nu vorbim de un venit recunoscut de autorităţile fiscale, prin urmare nu am de ce să plătesc taxe", explică analistul.

Însă, dacă ne raportăm la definiţia bitcoin - sistem de plată descentralizat şi monedă de plată electronică - precum şi la faptul că bitcoin, dar şi celelalte cripto-monede, au un echivalent şi îşi raportează valoarea la monedele "tradiţionale", atunci din punct de vedere fiscal am putea vorbi de un venit. România, ca majoritatea ţărilor de altfel, este încă departe de a reglementa aceste monede ca şi concept, în general, şi tratamentul lor fiscal, în subsidiar. Însă lipsa unor prevederi specifice în Codul Fiscal actual nu presupune faptul că nu este în esenţă un venit. Mai departe se impune întrebarea: "cum încadrăm acest venit", atunci când este obţinut de utilizatorii persoane fizice? O abordare „îndrăzneaţă", bazată pe faptul că nu există în prezent o legiferare a acestor tipuri de monede, ar putea fi că, mai ales atunci când suntem în prezenţa unei tranzacţii singulare, astfel de câştiguri ar putea fi considerate drept bunuri din patrimoniul personal, altele decât cele din titluri de valoare sau proprietăţi imobiliare, fiind astfel neimpozabile potrivit Codului Fiscal.

 

Comenteaza