Cât de mare a fost căderea atunci când economia a fost închisă

Cât de mare a fost căderea atunci când economia a fost închisă

Produsul Intern Brut a scăzut în trimestrul II, comparativ cu primele trei luni ale anului, cu 12,3%, iar faţă de acelaşi trimestru din 2019 scăderea este de 10,5%, informează INS.

În semestrul I 2020, PIB a scăzut, comparativ cu semestrul I 2019, cu 4,7%, pe seria brută şi cu 3,9% pe seria ajustată sezonier.

Ministrul Finenţelor Florin Cîţu a declarat joi că a fost reestimată dinamica economiei în 2020 de către Comisia Naţională de Prognoză. Potrivit ministrului, contracţia estimată pentru acest an este de 3,8% faţă de cea iniţială de 1,9%, iar cele două puncte procentuale vin din cele două luni în care economia a fost închisă. „Este o înrăutăţire a estimării pentru dinamica economiei în 2020, dar este una cu foarte mult sub ceea ce estimează toate instituţiile internaţionale. Deficitul bugetar este estimat să crească de la 6,7% la 8,6% din PIB, majorare de 5 puncte procentuale faţă de deficitul aprobat iniţial de 3,6% din PIB”, a precizat Florin Cîţu.

PIB în trimestrul I a crescut faţă de trimestrul IV 2019 cu 0,3%, iar faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, indiactorul a înregistrat o creşterecu 2,4% pe seria brută şi cu 2,7% pe seria ajustată sezonier.

Conform celor mai recente date Eurostat, PIB a scăzut cu 12,1% în zona euro şi cu 11,9% în UE, în comparaţie cu primul trimestru, iar comparativ cu T2 2019 indicatorul a scăzut cu 15,0% în zona euro şi 14,4%, în UE.

INS precizează că seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul II 2020, fiind revizuită faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 177 din 7 iulie 2020, precum şi faptul că estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi sau concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate vineri vor face obiectul unor revizuiri, în condiţiile actuale, ar putea fi mai mari decât de obicei.

loading...
Etichete
Comenteaza