Cât de „prietenos" e Clujul cu start-up-urile. Orașul a pierdut 36 de locuri în clasamentul mondial

Cât de „prietenos" e Clujul cu start-up-urile. Orașul a pierdut 36 de locuri în clasamentul mondial
| Foto: Visit Cluj

Cluj-Napoca este al doilea în clasamentul orașelor românești, când vine vorba de start-up-uri, datorită numelui pe care și l-a construit în industria de IT.

Cluj-Napoca este un oraș de interes pentru start-up-uri. Orașul a reușit să-și contruiască un nume în aces domeniu, cu dezvoltatori de ecosisteme care înțeleg să pasul către creștere și dezvoltare este atragerea străinilor.

Cluj-Napoca este al doilea cel mai bine clasat oraș în topul celor mai bune ecosisteme de startup-uri din România și pe locul 250 mondial, dar a coborât 36 de poziții în acest clasament, potrivit datelor Startup Blink, citate de economedia.ro

Printre startup-urile românești notabile amintite de Startup Blink se numără Logicode (cu sediul în Cluj-Napoca), UIPath (cu sediul în București), Archbee (cu sediul în București).

„După crearea primului Unicorn românesc în 2018, UIPath (atingând o evaluare uimitoare de 7 miliarde de dolari în 2021 și devenind o inspirație locală), suntem optimiști că ecosistemul startup-urilor românești va avea în curând să depășească etape suplimentare”, transmit reprezentanții Startup Blink.

România se clasează pe locul 41 din 100 de țări în clasamentul celor mai bune ecosisteme de startup-uri din lume. Statul nostru a urcat patru locuri la nivel global, parțial datorită scăderilor în clasamentul din Letonia, Serbia și Grecia, toate fiind clasate mai sus decât România anul trecut. În plus, România este pe locul 3 ca ţară clasată în regiunea Balcanilor.

În topul țărilor care au construit cel mai prosper ecosistem de startup-uri se numără Statele Unite, Marea Britanie și Israel. La polul opus, pe ultimele 3 locuri se clasează Ethiopia, Namibia și Nepal.
 

Comenteaza