Cât s-au scumpit chiriile din Cluj-Napoca în prima lună din 2024. Proprietarii cer mai mult de la an la an

Cât s-au scumpit chiriile din Cluj-Napoca în prima lună din 2024. Proprietarii cer mai mult de la an la an

Prețurile cerute pentru chiriile din Cluj-Napoca nu stagnează la început de 2024. Pentru anumite categorii de apartamente tariful a crescut cu până la 10% față de prima lună din 2023.

În luna ianuarie 2024, comparativ cu ianuarie 2023, s-au înregistrat cu 9% mai puţine interacţiuni între chiriaşi şi cei care publică anunţuri de închiriere, potrivit unei platforme de specialitate. De asemenea, comparând luna ianuarie 2024 cu luna decembrie 2023, se observă o creştere de 18% a contactărilor, respectiv a interacţiunilor dintre chiriaşi şi proprietari/agenţi imobiliari, ceea ce arată o tendinţă de scădere, potrivit unei analize Storia.

Potrivit platformei amintite, se observă că în ianuarie anul curent au fost cu 13% mai multe anunţuri active, acestea având o durată medie de viaţă mai ridicată în ianuarie 2024 comparativ cu ianuarie 2023.

Chirii în Cluj-Napoca în prima lună din 2024. Ianuarie vine cu scumpiri de până la 10%

Conform sursei citate, în luna ianuarie 2024 preţurile medii solicitate pentru închirierea garsonierelor şi apartamentelor cu două camere au rămas constante comparativ cu cele din luna decembrie 2023, în timp ce preţurile pentru închirierea apartamentelor cu trei camere au scăzut cu 4%.

Comparativ cu luna ianuarie 2023, preţurile medii ale chiriilor au crescut cu 6% în cazul garsonierelor, cu 10% în cazul apartamentelor cu două camere şi cu 8% pentru apartamentele cu trei camere.

Astfel, în luna ianuarie 2024, preţul mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 350 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere s-au închiriat, în medie, cu 550 de euro, iar apartamentele cu trei camere s-au închiriat cu un preţ mediu de 700 de euro.

Preţurile solicitate pe platforma menționată pentru chiriile din cele 10 oraşe analizate, oraşele cu cele mai multe anunţuri de pe platformă, au înregistrat o creştere de 21% de la un an la altul (ianuarie 2024 vs. ianuarie 2023), în timp ce preţurile solicitate de la o lună la alta (ianuarie 2024 vs. decembrie 2023) au crescut uşor (+1%).

„În ultima perioadă am remarcat o evoluţie semnificativă în preferinţele consumatorilor. După un interval caracterizat de creşteri vizibile ale cererii pe piaţa chiriilor şi, implicit, cu creşteri abrupte ale preţurilor pentru închirieri, la nivelul cererii am observat o tendinţă de stabilizare şi chiar de moderare. Această schimbare de traiectorie, de la un an la altul, este rezultatul unui interes crescând pentru achiziţionarea propriilor locuinţe şi reflectă o schimbare semnificativă în dinamica pieţei imobiliare. Observăm, aşadar, o tranziţie clară către segmentul de vânzări, o tendinţă susţinută de o serie de factori, printre care se numără şi disponibilitatea unor opţiuni financiare mai avantajoase pentru cei interesaţi de achiziţii", a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

La nivelul ţării, în ianuarie 2024, comparativ cu ianuarie 2023, s-au înregistrat exclusiv creşteri ale preţului mediu solicitat pe toate categoriile de apartamente, cu o singură excepţie: apartamentele cu trei camere din Braşov, în cazul cărora, preţul de închiriere a rămas similar cu cel de anul trecut.

Comenteaza