Foto Catering cu produse locale| O tânără revoluţionează mâncarea pentru ocazii speciale cu tarte, pateuri şi brânzeturi à la Cluj

Catering cu produse locale| O tânără revoluţionează mâncarea pentru ocazii speciale cu tarte, pateuri şi brânzeturi à la Cluj
| Foto: Facebook/ The Little Greenery
Catering cu produse locale/ O tânără revoluţionează mâncarea pentru ocazii speciale cu tarte, pateuri şi brânzeturi à la Cluj
Catering cu produse locale/ O tânără revoluţionează mâncarea pentru ocazii speciale cu tarte, pateuri şi brânzeturi à la Cluj
Catering cu produse locale/ O tânără revoluţionează mâncarea pentru ocazii speciale cu tarte, pateuri şi brânzeturi à la Cluj
Catering cu produse locale/ O tânără revoluţionează mâncarea pentru ocazii speciale cu tarte, pateuri şi brânzeturi à la Cluj
Catering cu produse locale/ O tânără revoluţionează mâncarea pentru ocazii speciale cu tarte, pateuri şi brânzeturi à la Cluj
Catering cu produse locale/ O tânără revoluţionează mâncarea pentru ocazii speciale cu tarte, pateuri şi brânzeturi à la Cluj
Catering cu produse locale/ O tânără revoluţionează mâncarea pentru ocazii speciale cu tarte, pateuri şi brânzeturi à la Cluj
Catering cu produse locale/ O tânără revoluţionează mâncarea pentru ocazii speciale cu tarte, pateuri şi brânzeturi à la Cluj
Catering cu produse locale/ O tânără revoluţionează mâncarea pentru ocazii speciale cu tarte, pateuri şi brânzeturi à la Cluj
Catering cu produse locale/ O tânără revoluţionează mâncarea pentru ocazii speciale cu tarte, pateuri şi brânzeturi à la Cluj
Catering cu produse locale/ O tânără revoluţionează mâncarea pentru ocazii speciale cu tarte, pateuri şi brânzeturi à la Cluj
Catering cu produse locale/ O tânără revoluţionează mâncarea pentru ocazii speciale cu tarte, pateuri şi brânzeturi à la Cluj
Catering cu produse locale/ O tânără revoluţionează mâncarea pentru ocazii speciale cu tarte, pateuri şi brânzeturi à la Cluj
Catering cu produse locale/ O tânără revoluţionează mâncarea pentru ocazii speciale cu tarte, pateuri şi brânzeturi à la Cluj
Catering cu produse locale/ O tânără revoluţionează mâncarea pentru ocazii speciale cu tarte, pateuri şi brânzeturi à la Cluj
Catering cu produse locale/ O tânără revoluţionează mâncarea pentru ocazii speciale cu tarte, pateuri şi brânzeturi à la Cluj

Ideea inedită de catering cu produse locale aparţine unei tinere din Cluj, dornică să ofere clienţilor hrană de calitate, sănătoasă şi să contribuie, în acelaşi timp, la dezvoltarea economiei locale.

The Little Greenery - Începuturile

The Little Greenery a luat naştere în 2016, atunci când Anda Marian s-a hotărât să participe, cu o rulotă, la prima ediţie Street Food Festival Cluj-Napoca. Zis şi făcut. Iniţial, The Little Greenery avea în meniu diverse rulouri vegetale, preparate cu orez şi verdeţuri cumpărate din Suatu.

Catering cu produse locale/ O tânără revoluţionează mâncarea pentru ocazii speciale cu tarte, pateuri şi brânzeturi à la Cluj

„The Little Greenery a pornit în 2016 cu o rulotă, la prima ediție Street Food Festival. Ne-am propus să intrăm pe piață cu produse sănătoase, bazate pe ingrediente locale, din dorința de a susține micii producători. Meniul consta atunci în câteva feluri de rulouri veggie, pe bază de orez și învelite cu frunze de spanac și măcriș. Verdețurile le-am luat de la o bătrânică de la Suatu, un sat de lângă Cluj-Napoca. Am cumpărat atunci zeci de kilograme de la dânsa şi tare s-a bucurat”, povestește Anda Marian.

Catering cu produse locale/ O tânără revoluţionează mâncarea pentru ocazii speciale cu tarte, pateuri şi brânzeturi à la Cluj

De la food truck, la catering cu produse locale

După un timp, din dorinţa de a face din rulota cu veggie rolls o afacere deschisă pe tot parcursul anului, Anda a căutat un spaţiu unde să-şi poată transforma pasiunea pentru gătit preparate neconvenţionale din ingrediente locale în job part-time. Clienţii au apărut imediat şi au fost încântaţi de produse:

„Căutam o soluție pentru a dezvolta și continua acest proiect, care să nu îmi ceară implicarea full-time, pentru că încă lucram pe program de la 09.00 la 18.00 într-o multinațională. Deoarece cu rulota mergeam doar vara la festivaluri, am ajuns la ideea de a face catering pentru evenimentele din timpul anului, unde nu e necesar să ducem și rulota cu noi. Am închiriat un mic studio, pe care l-am amenajat cu strictul necesar, pentru a pregăti produsele și rapid au venit şi clienții”.

Catering cu produse locale/ O tânără revoluţionează mâncarea pentru ocazii speciale cu tarte, pateuri şi brânzeturi à la Cluj

De ce produse locale? Sunt proaspete şi eco-friendly

Ingredientele folosite în bucătăria The Little Greenery călătoresc de la o distanţă mai mică de 90 de kilometri, astfel încât prospeţimea este garantată. Mai mult, adaugă Anda, transportul acestora pe distanţe mici înseamnă mai puţină poluare a mediului înconjurător.

„Produsele pe care le propunem sunt în cea mai mare parte locale, adică provin de la producători de la o distanță de nu mai mult de 90 de kilometri de Cluj. Am ales să folosim astfel de ingrediente din mai multe motive: gustul și calitatea, susținerea economiei locale și evitarea emisiilor de carbon în mediu, survenite din transport de la distanțe mari”.

Tarte sărate, pesto cu pătrunjel şi brânzeturi à la Cluj

Pe meniul The Little Greeenery vor fi prezente mereu preparate de sezon, pesto-uri surprinzătoare, pateuri şi brânzeturi locale. Mai mult, pâinea este făcută artizanal, la fel sunt și deserturile.

Catering cu produse locale/ O tânără revoluţionează mâncarea pentru ocazii speciale cu tarte, pateuri şi brânzeturi à la Cluj

„Facem tarte sărate cu diferite umpluturi în funcție de sezon. Vara, folosim mai multe legume și verdețuri; iarna mai multe rădăcinoase, cartofi, cârnați. Pe lângă tarte, mai facem pesto-uri din pătrunjel, mentă, busuioc, ardei copt și altele, pateuri din linte sau ciuperci, salate de sezon și finger food pe bază de brânzeturi locale. Colaborăm cu foarte mulți producători locali și avem niște parteneri fideli care ne furnizează pâinea cu maia artizanală, alții care ne ajută pe partea dulce, cu preparate homemade deosebite, tot bazate pe fructe și ingrediente de sezon”, a afirmat antreprenoarea.

Catering cu produse locale/ O tânără revoluţionează mâncarea pentru ocazii speciale cu tarte, pateuri şi brânzeturi à la Cluj

Preparate din bucătăria internaţională, cu ingrediente locale

Aruncând o privire pe pagina The Little Greenery, nu este greu să deduci că Anda are un stoc nelimitat de creativitate şi pasiune pentru experimentele gastronomice. Aşa se face că, la un moment dat, pe meniul rulotei şi-a făcut apariţia un fel tradiţional asiatic, însă cu majoritatea ingredientelor produse în fermele din Cluj:

„Cel mai ieșit din comun preparat cu ingrediente locale făcut de noi a fost o supă Ramen, în cadrul unui festival, și a stârnit reacţii interesante. Supa a fost gătită cu carne de la producător local, cu legume luate din zonă, dar cu miso importat. Mai nou, am găsit pe cineva care experimentează cu fermentarea soiei, deci posibil ca și acest preparat să îl putem procura local”, a povestit aceasta.

Catering cu produse locale/ O tânără revoluţionează mâncarea pentru ocazii speciale cu tarte, pateuri şi brânzeturi à la Cluj

Mâncarea potrivită pentru orice eveniment

Cateringul cu produse locale poate satisface o gamă variată de evenimente şi întâlniri, de la zile de naştere, la brunch-urile cooperativelor din afara oraşului. Livrarea se poate face oriunde în județul Cluj, pentru evenimente cu peste 10 persoane:

„Clienții noștri variază, de la persoane fizice care comandă pentru zile de naștere sau alte evenimente în familie, companii care organizează mic dejun sau prânz pentru angajații lor, asociații și fundații care au nevoie de protocol și prânz pentru participanți la diverse întâlniri și conferințe, cooperative din afara orașului care organizează brunch-uri la fermele lor”, a spus Anda Marian.

Catering cu produse locale/ O tânără revoluţionează mâncarea pentru ocazii speciale cu tarte, pateuri şi brânzeturi à la Cluj

Bucate fără chimicale, produse în ferme mici din Cluj

Preparatele pregătite din produse locale pot fi mai costisitoare din cauza faptului că sunt mai calitative, nu conțin o grămadă de chimicale pe care le găsim în produsele din comerț,  a arătat tânăra antreprenoare, și sunt produse în cantități mai mici, ceea ce duce la costuri de producţie mai ridicate.

Catering cu produse locale/ O tânără revoluţionează mâncarea pentru ocazii speciale cu tarte, pateuri şi brânzeturi à la Cluj

„Ne dorim să creștem acest proiect, dorim să organizăm mai multe evenimente în plan local, chiar la fermele producătorilor și dorim să ajungem la cât mai multă lume cu acest gen de hrană, care pe lângă faptul că e delicioasă, e și mult mai sănătoasă și mai prietenoasă mediului”, a conchis Anda.

Comenteaza