Câți „asistați” sunt în România și ce economii ar face statul prin tăierea ajutoarelor sociale

Câți „asistați” sunt în România și ce economii ar face statul prin tăierea ajutoarelor sociale
În timp ce Guvernul pierde bani din buget cu fiecare decizie pe care o ia ca apoi să o rectifice compensând cu fonduri publice noile inechități, Opoziția oferă în Parlament soluții vagi. Sugestia făcută de deputatul PNL Florin Roman ar trebui să poată cârpi, măcar în parte, o gaură 8,5 miliarde de lei. Este suma pe care Ministerul Finanțelor plănuia să o recupereze, în bugetul de pensii, prin mutarea contribuțiilor sociale de la angajatori la salariați.

Liberalul arată spre 250.000 de dosare de ajutor social. Datele Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) confirmă doar 220.271 de plăți făcute în luna ianuarie către tot atâtea persoane. O cheltuială lunară a statului de 61,2 de milioane de lei care, și dacă ar fi complet eliminată, nu ar acoperi nici a suta parte din deficitul bugetului de pensii pe care noul Cod Fiscal promitea să îl reducă la jumătate.

În cruciada împotriva așa-numiților asistați social deputatul pornește, cu un proiect de lege, de la ipoteza că numărul lor ar fi crescut, doar în 2017, de cinci ori. Mai multe detalii AICI.

 

Comenteaza