Câți au cheltuit turiștii străini în România în ultima parte din 2023

Câți au cheltuit turiștii străini în România în ultima parte din 2023

Peste 430.000 de turiști străini s-au cazat în România în ultima parte a anului trecut.

Turiştii nerezidenţi sosiţi în România în interes de afaceri în ultimul trimestru din 2023 au cheltuit 730,5 milioane lei, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective, în trimestrul IV al anului trecut a fost de 437.000, iar cheltuielile acestora au depăşit, în total, 1,315 miliarde lei.

Dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în perioada menţionată, 47% au călătorit în scop de afaceri, cheltuielile acestora reprezentând 55,5% din totalul cheltuielilor, respectiv 730,5 milioane lei. Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea principală a fost deţinută de cheltuielile pentru cazare (48,1%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (84,4% din totalul cheltuielilor pentru cazare).

Cheltuielile în restaurante şi baruri au fost de 17,7%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 16,2% din totalul cheltuielilor pentru afaceri, iar dintre acestea din urmă 43,5% au fost destinate cumpărării alimentelor şi băuturilor, iar 30,4% pentru cadouri şi suveniruri.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 61,0% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuieli pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice, au reprezentat 34,5% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România a fost reprezentat de călătoriile în scop particular (53% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (65,8% din totalul călătoriilor în scop particular).

Cheltuielile turiştilor nerezidenţi sosiţi în România în scop particular au reprezentat 44,5% din totalul de cheltuieli, respectiv 584,8 milioane lei. Cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor efectuate de turiştii nerezidenţi sosiţi în România în scop particular a fost reprezentată de cea pentru cazare (47,6%), din cadrul acestui tip de cheltuieli, fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (84,5% din totalul cheltuielilor pentru cazare).

Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au reprezentat 17,0%, iar cele pentru cumpărături au fost de 15,8%, din totalul cheltuielilor în scop particular. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 43,4% au fost destinate cumpărării alimentelor şi băuturilor, iar 30,5% pentru cumpărarea de cadouri, suveniruri. Cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 40,5% din totalul cheltuielilor pentru recreere, iar cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 63,2% din totalul cheltuielilor pentru transport.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România în ultimul trimestru al anului trecut, 39,4% şi-au organizat singuri sejurul, 35,4% şi-au organizat sejurul printr-o agenţie de turism,14,6% au optat pentru alte modalităţi de organizare a călătoriei (cum ar fi sindicat), în timp ce 10,6% şi-au organizat călătoria atât pe cont propriu cât şi printr-o agenţie de turism.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de 79,2% din numărul total de turişti, în timp ce 14,9% au utilizat autoturisme proprii, 4,9% autocare şi autobuze, tren şi ambarcaţiuni fluviale cu câte 0,4%, în timp ce 0,2% au sosit cu alte mijloace de transport (autoturisme închiriate, motociclete etc.).

Numărul turiştilor nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat) a fost de 34.300, cheltuielile acestora în România fiind de 43,6 milioane lei.
Din totalul cheltuielilor efectuate în România de turiştii nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată în trimestrul IV 2023 se evidenţiază: cheltuielile pentru cazare (31,5%), cheltuielile făcute în baruri şi restaurante (28,2%), cheltuielile pentru transport (17,4%) şi cheltuielile pentru cumpărarea de produse pentru folosinţă personală (9,6%).

Din totalul turiştilor nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat) 86,6% au avut ca scop al călătoriei pe cel particular, iar 13,4% pe cel profesional. Din călătoriile în scop particular, o pondere mai importantă au avut-o călătoriile pentru vacanţe (83,4%).

Turiştii nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat) şi-au organizat în mare parte pe cont propriu călătoria în România (65,8% din total). Ca mijloc de transport au ales autoturismul propriu (43,3%), avionul (29,7%), autocarul şi autobuzul (2,6%) şi alte mijloace de transport (23,4%).

În 2023, numărul total al turiştilor nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 1.958.900, cheltuielile acestora însumând aproape 5,24 miliarde lei (în medie 2.674,8 lei/persoană).

Călătoriile în scop particular au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 50,6% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în anul 2023, cheltuielile acestora reprezentând 44,8% din totalul cheltuielilor.

Dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în anul 2023, 49,4% au călătorit pentru afaceri, cheltuielile acestora reprezentând 55,2% din totalul cheltuielilor.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România în anul 2023, 39,3% şi-au organizat singuri sejurul, 37,7% şi-au organizat sejurul printr-o agenţie de turism,13,4% au optat pentru alte modalităţi de organizare a călătoriei (cum ar fi: sindicat), în timp ce 9,6% şi-au organizat călătoria atât pe cont propriu cât şi printr-o agenţie de turism.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România în anul 2023 a fost avionul, folosit de 75,9% din numărul total de turişti, în timp ce 16,7% au utilizat autoturisme proprii, 5,5% autocare şi autobuze, 0,8% ambarcaţiuni fluviale, 0,4% trenuri şi 0,7% alte mijloace de transport (autoturisme închiriate, motociclete etc.).

Comenteaza