Câți bani au plătit firmele de asigurare pentru despăgubiri la casele afectate de inundații anul trecut

Câți bani au plătit firmele de asigurare pentru despăgubiri la casele afectate de inundații anul trecut
| Foto: Facebook.com/Traiesc în Florești / Fotografie ilustrativă

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) afirmă că asigurarea facultativă reprezintă o plasă de siguranță de care e nevoie pentru locuință.

Despăgubirile achitate anul trecut de companiile membre ale Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) pentru acoperirea pagubelor provocate locuinţelor de inundaţiile cauzate de ploi au fost de peste 5,7 milioane de lei, cu 93% mai mult faţă de 2022, conform unui comunicat al organizaţiei.

„Atât atenţionările meteo din ultimele zile, cât şi inundaţiile care au avut loc în mai multe zone ale ţării ne reamintesc de faptul că asigurarea facultativă a locuinţelor este plasa de siguranţă de care avem nevoie pentru a fi #sigurACASĂ", a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general al UNSAR.

Totodată, numărul dosarelor de daună avizate (în baza cărora au fost acordate despăgubiri în aceste cazuri) a înregistrat o creştere de 74% faţă de 2022. Despăgubirea medie plătită pentru un dosar de daună a avut o valoare de aproape 6.200 lei.

„Având în vedere dinamica despăgubirilor acordate proprietarilor locuinţelor afectate de inundaţii, încheierea unei asigurări facultative de locuinţă ar trebui să devină o prioritate pentru fiecare dintre noi", a completat Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri şi Proprietăţi în cadrul UNSAR.

Pagubele produse de inundaţii locuinţelor şi bunurilor pot fi acoperite de o asigurare facultativă de locuinţă. Acest tip de poliţă poate fi emis pentru imobilele care sunt deja protejate printr-o asigurare obligatorie PAD şi poate oferi un nivel de protecţie extins, la valoarea reală a clădirii şi/sau a bunurilor deţinute.

Astfel, pot fi acoperite o serie de fenomene naturale, dar şi alte tipuri de riscuri precum: cutremure, alunecări de teren, incendii, explozii, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecţiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.

De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin clauze speciale, în funcţie de specificul fiecărei locuinţe şi de nevoile individuale ale clienţilor. Spre exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor sau avariile panourilor fotovoltaice.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a fost înfiinţată în 1994 şi reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări.

Comenteaza