Câți bani fac din chirii mall-urile Clujului. Vezi topul național

Câți bani fac din chirii mall-urile Clujului. Vezi topul național
Marile centre comerciale ale Clujului obțin din închirieri zeci de milioane de euro anual | Foto: Vivo

În timp ce Iulius Mall a acumulat afaceri anuale de 20,1 milioane de euro, Vivo Center are 17,3 milioane de euro, cu un profit în creștere minimă.

Proprietarii celor 65 de mall-uri funcționale în 2018 în România au încasat din chirii de la magazine și restaurante 570 de milioane de euro, conform Profit.ro. Creșterea anuală de doar 4,5% este pusă pe seama ieșirii din clasament a mall-urilor închise Vitantis (București), Oradea Shopping City, Galleria (Arad).

Nivelul datoriilor celor 65 de mall-uri a scăzut anul trecut de la 3,6 miliarde de euro la 3,48 miliarde, conform Ministerului Finanțelor Publice. Analiza nu include centrele comerciale deschise în ultima parte a anului trecut (Shopping City Satu Mare, Roman Value Center).

Cele 17 mall-uri ale sud-africanilor de la NEPI Rockcastle le-au adus 158 milioane de euro. Topul marilor proprietari este completat de Iulian Dascălu, care a încasat de pe urma celor cinci mall-uri 78,4 milioane. Pe poziția a treia este Băneasa Investments (Gabriel Popoviciu), cu un mall - 52,8 milioane.

AFI Europe care a obținut afaceri de 45,9 milioane de euro în București și Ploiești. Cele patru mall-uri ale Immofinanz din Cluj-Napoca, Constanța, Baia Mare și Pitești au generat 37,5 milioane euro. Primele cinci locuri în ierarhie sunt identice: Zona Comercială Băneasa (ZCB) este urmată de AFI Cotroceni, care a avut anul trecut venituri din chirii de 40,3 milioane și de Mega Mall, cu 28,4 milioane.

Iulius Mall Cluj a avut afaceri de 20,1 milioane de euro, inclusiv cota partenerului său Univers T. Vivo Cluj are afaceri de 17,3 milioane, în scădere față de 2017. 35 de mall-uri au înregistrat profit: 153 de milioane de euro. Pierderile cumulate ale celorlalte 30  au fost de 63 de milioane de euro.

Brokerii Cushman & Wakefield estimează că în 2019 vor fi inaugurați 140.000 mp de spații de retail. Sibiul, Timișoara și Bucureștiul urmează să atragă 70% din livrări. Cei mai activi dezvoltatori vor fi NEPI Rockcastle, Iulian Dascălu, Prime Kapital.

TOPUL MALL-URILOR DIN ROMÂNIA 
(afaceri anuale, 2018)


ZCB (București)                                  52,0 mil. euro           
AFI Palace (București)                     30,3 mil. euro         
Mega Mall (București)                     28,4 mil. euro       
Iulius Mall (Timișoara)                     23,4 mil. euro       
Palas (Iași)                                               22,4 mil. euro      
București Mall (București)             21,7 mil. euro      
Iulius Mall (Cluj)                                20,1 mil. euro
Parklake (București)                          19,3 mil. euro      
Sun Plaza (București)                        19,3 mil. euro     
Promenada Mall (București)         19,2 mil. euro      

Comenteaza