Câţi români aveau, la sfârşitul primului semestru, depozite mai mari de 100.000 de eu­ro

Câţi români aveau, la sfârşitul primului semestru, depozite mai mari de 100.000 de eu­ro
Conform celor mai recente date ale Fondului de Garantare a Depozitelor (FGDB), valoarea cumulată a depozitelor ar fi de 24,7 mld. lei (circa 5,5 mld. euro).

Numărul persoanelor fizice cu de­po­zite peste plafon a crescut în primele şase luni ale anului cu 1.989, iar va­loarea sumelor eco­nomisite aferente s-a majorat cu 2,2 mi­liarde de lei, în timp ce, în cazul companiilor, numărul de­po­­nenţilor peste pla­­­­fon a coborât la 19.314, în scădere cu 981 faţă de anul tre­­cut, iar valoarea de­pozitelor mai mari de 100.000 de euro a scăzut la 64,5 mld. lei, com­pa­rativ cu nivelul de 67,3 mld. lei la finele anului trecut, relatează mediafax.ro.

Cumulat, sunt 47.849 persoane fizi­ce şi juridice cu economisiri peste 100.000 de euro, valoarea totală a de­po­zitelor care depăşesc acest nivel fiind de 89,3 mld. lei (aproape 20 mld. euro).

Depozitele bancare sunt garantate în cazul falimentului instituţiei de credit doar în limita a 100.000 de euro, în echivalent lei, indiferent de situaţia în care s-ar putea afla o instituţie de credit, ris­cul pentru sumele care depăşesc acest plafon este asumat de către cli­­ent. Termenul de pla­­tă a compensaţiilor este de 7 zile lucră­toa­re, de trei ori mai scurt faţă de fostul termen.

Pentru acea parte din depozit care depăşeşte 100.000 euro, deponenţii be­ne­ficiază de un tratament prefe­ren­ţial, cre­anţele acestora având un rang su­perior.

În ultimii ani ritmul de creştere a depozitelor a încetinit în contextul scăderii treptate a dobânzilor. Recentele ajustări ale dobânzilor au venit şi în contextul programului de relaxare monetară derulat de BNR.

 

 

Comenteaza