Ce apare pe harta industrială a Clujului în 2013

Ce apare pe harta industrială a Clujului în 2013
Americanii de la Emerson, nemţii de la Bosch sau italienii de la De’Longhi au în derulare şantiere sau se apropie de închiderea lucrărilor şi darea în folosinţă a unor noi facilităţi de producţie.

Judeţul nu a beneficiat de mari investitori nou veniţi în 2013, dar se pregătesc de lansare proiecte anunţate anul trecut. Astfel, câteva unităţi apar pe harta industrială şi logistică a judeţului pînă la final de an, o dată cu închiderea unor şantiere demarate în urmă cu câteva luni. Unele dintre noile facilităţi de producţie sunt dublate de o componentă de servicii sau de un centru de cercetare.

Grupul american Emerson se apropie de darea în folosinţă a unei noi etape din proiectul campusului din Bulevardul Muncii. În acest caz însă componenta de producţie este completată de centrul de servicii. "Am terminat partea noastră de lucrări, birourile şi halele sunt construite, iar acum se lucrează la partea de instalaţii", a menţionat Dorin Aşchilean, director general al ACI Cluj, companie de construcţii implicată în ridicarea noului proiect Emerson. Ocupantul parcului industrial Tetarom II din Bd. Muncii a obţinut în martie autorizaţia de construire pentru noua etapă din extinderea campusului de la Cluj şi a anunţat că finalizarea lucrărilor este programată pentru perioada octombrie-noiembrie. Noul proiect cu funcţiuni combinate include o hală de 18.000 mp (echivalentul celor trei unităţi de producţie deja funcţionale) şi o componentă de birouri (cu activităţi de inginerie, suport, back office şi servicii financiare), cu o capacitate de aproape 900 de oameni. Pentru 2013, conducerea grupului a anunţat trecerea pragului de 2.000 de angajaţi.

Tot în această toamnă, în septembrie, constructorii au termen de finalizare pentru lucrările de la complexul logistic pe care producătorul de medicamente Terapia Ranbaxy îl are în şantier pe platforma de la Cluj. Conducerea Terapia are în pregătire un alt proiect, care vizează realizarea unui centru de cercetare-dezvoltare, pe terenul deja rezervat în vecinătatea noului centru logistic. Alături de spaţiile logistice şi de depozitare, în clădirea acum în construcţie la Cluj vor fi amenajate spaţii de birouri pentru angajaţii care vor deservi noul centru. Acesta va fi utilizat pentru produse venite din mai multe fabrici din lume ale grupului, inclusiv din India sau Japonia. Produsele finite vor avea ca destinaţii de export 25 de ţări, cu perspectiva ca numărul acestora să se dubleze până în 2015, a explicat Dragoş Damian, CEO Terapia Ranbaxy. Lucrările sunt în stadii avansate, potrivit aceloraşi constructori de la ACI Cluj care gestionează şi acest şantier. "La Terapia terminăm în trei săptămîni. Mai avem şi alte şantiere industriale la care lucrăm, printre care cel al De'Longhi, etapa de extindere, unde trebuie să finalizăm lucrările până la final de an, în decembrie", a menţionat Aşchilean. În parcul industrial Tetarom III de la Jucu, grupul De'Longhi derulează lucrările pentru noua fabrică, ce se ridică în vecinătatea fostei unităţi Nokia preluate tot de producătorul de aparate electrocasnice. Noua unitate ar urma să devină operaţională la începutul anului viitor, potrivit datelor făcute publice de conducerea De'Longhi de la Cluj. La final de 2013, De'Longhi va ajunge la aproximativ 300 de angajaţi în fabrica de la Cluj, conform planurilor anunţate de reprezentanţii companiei. Unitatea preluată de la producătorul de telefoane Nokia la Jucu şi noua fabrică în curs de realizare sunt proiecte independente în acest moment, urmând ca după ce clădirea nouă devine funcţională aceasta să opereze ca furnizor pentru fabrica existentă.

Tot în Tetarom III, grupul german Bosch a finalizat construcţia unităţii de producţie din parcul industrial Tetarom III, însă nu a anunţat o dată privind inaugurarea facilităţii. La Cluj, grupul dezvoltă un nou centru de producţie pentru fabricarea şi dezvoltarea de unităţi electronice de comandă destinate industriei auto. Într-o primă etapă, cea care se va încheia la sfârşitul anului 2013, sunt prevăzute investiţii de 77 de milioane de euro. Clădirile construite vor acoperi o suprafaţă totală de circa 38.000 mp.

 

Comenteaza