Ce au învăţat studenţii clujeni într-un program de practică în companii şi ONG-uri

Ce au învăţat studenţii clujeni într-un program de practică în companii şi ONG-uri
Un număr de 31 de studenţi clujeni au făcut stagii de practică în mai multe ONG-uri şi companii, într-un program de internship derulat de o fundaţie clujeană.

Timp de șase săptămâni, 31 de studenți au fost în internship la 11 firme și ONG-uri importante din Cluj-Napoca, în cadrul celei de a XII-a ediții a proiectului „Cluj Internship". Stagiile de internship au avut loc în perioada 22 aprilie - 10 iunie, iar astăzi a avut loc ceremonia de absolvire a programului de internship. Studenții au lucrat în medie 13 ore pe săptămână în firmele și organizațiile partenere ale programului, e vorba de Auchan România, Autism Transilvania, Bufab România, Clujul are suflet, Ferrosan, Fundația Danis, Impress, Friesland Campina, Preventis, Sykes Cluj-Napoca și Terax. Ei au fost implicați în diverse departamente din firme, precum economic, planificare și producție, achiziții, resurse umane, logistic, PR şi tehnic.

În urma evaluării programului, realizată prin chestionare online la care au răspuns atât studenții, cât și supervizorii lor, 93% din firme se declară interesate de a participa la acest program și în viitor, iar 93% dintre studenți recomandă programul de internship și altor studenți. De asemenea, internii - 85% dintre ei - cred cu tărie că acest program îi va ajuta pe viitor în obținerea unui loc de muncă.

Cele mai importante lucruri învățate de studenți, așa cum au fost menționate de către ei, sunt software nou, raportare, legislația muncii, realizarea de interviuri, tehnici noi de promovare, bugetare, citirea de desene tehnice, procese de producție, bugetare, contabilitate, achiziții, relaționare cu clienții, dar şi respectarea unui program de muncă, precum și caracteristicile muncii într-o firmă multinațională.

Începând încă din noiembrie 2012, Fundația Danis pentru Dezvoltare Managerială împreună cu Primăria Cluj-Napoca și Cluj International Club, cu susținerea Universității „Babeș-Bolyai", promovează dezvoltarea unui program local de internship, care să aducă împreună universitățile clujene, firmele și organizațiile neguvernamentale, precum și autoritățile locale, pentru a oferi internshipuri de calitate studenților, în număr cât mai mare. „Ne dorim ca programul Cluj Internship să devină un program organizat la nivelul comunității clujene, pentru a crește atât numărul, cât și calitatea internshipurilor oferite studenților, precum și pentru a contribui la dezvoltarea mediului de business clujean. De asemenea, ne dorim ca programul de internship să fie perceput de către companii ca o modalitate de implicare a lor în dezvoltarea comunității clujene, incluzând oferirea de experiențe de învățare studenților în strategiile lor de responsabilitate socială", spune Cordelia Bădescu, directorul fundaţiei.

Comenteaza