Ce construiesc proprietarii de birouri pentru chiriaşi

Ce construiesc proprietarii de birouri pentru chiriaşi
De la piscine şi săli de sport la cafenele şi restaurante panoramice pentru discuţiide business, dezvoltatorii centrelor de afaceri au pus în proiecte zone de servicii pentru atragerea de clienţi. Primele astfel de spaţii apar în următoarele luni.

Existenţa serviciilor conexe a devenit un criteriu important de selecţie în alegerea sediului pentru companiile care încearcă să atragă noi angajaţi sau să şi-i fidelizeze pe cei existenţi, arată consultanţii imobiliari.

"Existenţa serviciilor e importantă în identificarea unei clădiri de birouri, mai ales pentru companiile
de IT, care sunt de altfel cele mai mari consumatoare de spaţii în Cluj. În acest domeniu este o mare concurenţă pentru atragerea forţei de muncă, iar companiile se departajează între ele, ca angajatori, prin pachetul salarial, dar şi prin facilităţile oferite şi prin accesul la servicii şi locaţie. Restaurante, cafenele, săli de sport sunt facilităţi pe care companiile le vor în apropierea sediilor pentru angajaţii lor, iar astfel de servicii sunt chiar incluse în pachetele oferite personalului", explică Anamaria Burcă,  managing partner al companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Transilvania.

Toate marile centre de afaceri cu şantiere în derulare la Cluj au inclus încă din primele faze de
proiect spaţii de servicii, alături de cele de birouri. Dezvoltatorii de la Felinvest au prevăzut în proiectul Cluj Business Center amenajarea curţii interioare cu spaţii verzi, sală de fitness şi un bazin semiolimpic pentru servicii pentru "business şi after-business" în ansamblul din cartierul Mărăşti. Deocamdată,
constructorii au finalizat prima dintre clădirile din proiect, scara I din primul corp (care în total va ajunge la 19.800 mp). Lucrările la scara II au fost de asemenea demarate, dar deocamdată au fost puse în aşteptare în perioada de închirere a spaţiilor deja disponibile. În această primă fază, adică odată cu apariţia primilor ocupanţi de birouri, devine funcţional şi restaurantul cu terasă, care va fi operat de hotelul Opera Plaza, deţinut de aceiaşi proprietari. "Restaurantul este realizat şi trebuie echipat, poate fi funcţional în trei săptămâni", a menţionat directorul Felinvest, Călin
Buzoianu.

Şi în cazul Liberty Technology Park, odată cu primele spaţii de birouri ce vor fi livrate înainte de final de an au fost gândite zone de servicii. Prima etapă a lucrărilor implică reconversia clădirilor existente în spaţii pentru birouri, clasa A, o cafenea şi un restaurant oferind un total de 8.772 mp. Tot în această etapă vor fi finalizate şi lucrările pentru amenajarea spaţiilor verzi. "Primii chiriaşi vor beneficia şi de spaţii destinate organizării de evenimente, săli de conferinţe, o sală de fitness, terenuri de sport multifuncţionale, locuri parcare, piste şi rasteluri de biciclete, locuri de joacă pentru copii", precizează dezvoltatorii.

În The Office (platforma Tricotaje Someşul, Bd. 21 Decembrie), primele spaţii de birouri devin disponibile în primăvara anului viitor, dar zonele de servicii au trezit deja interesul operatorilor, susţin dezvoltatorii. Potrivit lui Ovidiu Şandor, partener de proiect alături de NEPI, au fost semnate înţelegeri cu operatorii de cantină, restaurantul de la ultimul etaj şi farmacie. Se mai preconizează prezenţa unei grădiniţe, pentru care discuţiile sunt deja în derulare, cafenele, cabinet medical, restaurant business penthouse (pentru afaceri în mediu informal), spaţii pentru companii de consultanţă, avocatură, bănci. Prima etapă vine cu 19.000 mp din 2014, iar la finalizare (2016) complexul va avea o suprafaţă închiriabilă de 54.000 mp.

Relaxare la periferie


Administratorii clădirii de birouri Amera Tower, dintr-o zonă de periferie a oraşului (Calea Baciului), au
inaugurat în toamna anului trecut un centru de fitness şi de recreere pe 200 mp, exclusiv pentru clienţii din imobil, printr-o investiţie de 35.000 de euro. Acesta este conceput în jurul a două săli principale: cea de fitness, dotată cu aparate, şi cea de recreere, pentru odihnă şi pauzele de cafea, prânz, după-amiază, pauze active de 10-15 minute sau chiar după serviciu.

Comenteaza