Ce fel de firmă ne înfiinţăm. Cea mai avantajoasă taxare la stat

Ce fel de firmă ne înfiinţăm. Cea mai avantajoasă taxare la stat
Ce agent economic este mai avantajos să înfiinţăm din 2017 ca taxe plătite catre stat: persoană fizică autorizată (PFA), microîntreprindere sau societate cu răspundere limitată (SRL) plătitoare de impozit pe profit? O analiză publicată de Institutul de Studii şi Aplicaţii Macroeconomice ne lămureşte.

Studiul relevă ce este mai avantajos să înființăm dacă vrem să desfășurăm o activitate independentă, folosindu-ne doar de propriile resurse de muncă, fără a apela la alți salariați. Dacă dorim să desfășurăm diferite activități comerciale într-un cadru legal, pe cont propriu, putem opta între PFA sau SRL, pe care să o declarăm plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor sau de impozit pe profit.
 
Rata de taxare, în funcție de entitatea pe care o înființăm începând cu 2017, prezentată pe portalul Cifn.ro, precizează ce procent din profitul net (câștigul rămas după plata taxelor) îl reprezintă taxele plătite către stat. Comparația este făcută în trei variante, în funcție de cifra de afaceri anuală obținută: rata de taxare la afaceri de 100.000, de 200.000 și de 400.000 de lei, sumă ce se apropie de plafonul maxim permis în cazul unei microîntreprinderi.
 
Baza de calcul a contribuției de asigurări sociale datorate de persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul net anual în sistem real se stabileşte conform Codului Fiscal, iar baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate o reprezintă diferența pozitivă dintre venitul brut și cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității independente.
 
Începând cu 2017 pentru ambele categorii de contribuții sociale (CAS și CASS), baza lunară de calcul este limitată la cinci salarii medii brute pe țară. Calculele au fost realizate în funcție de câștigul salarial mediu brut, stabilit prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2016, fixat la nivelul de 2.681de lei.
 
Plafonările luate în calcul pentru 2017 au fost calculate la 2.681 de lei, de unde rezultă o bază de calcul lunară de 13.405 lei şi una anuală de 160.860 de lei. „Rata de taxare a PFA este de 42%, până la o cifră de afaceri de 160.080 de lei, reprezentând plafonul de la care se limitează baza de calcul a contribuțiilor sociale (CAS și CASS), apoi scade treptat pe măsură ce crește cifra de afaceri a PFA.
 
Rata de taxare în cazul unei microîntreprinderi este de 15%, iar în cazul unei SRL plătitor de impozit pe profit rata de taxare este de 33%. În condițiile în care din activitatea pe care dorim să o desfășurăm estimăm că vom obține venituri sub 100.000 euro, este cel mai profitabil să înființăm o microîntreprindere (SRL plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor).
 
Dacă estimăm că vom obține venituri mai mari de 100.000 de euro și depășim plafonul pentru microîntreprinderi, ar fi mai bine să ne orientăm către înființarea PFA, întrucât taxele pe care le vom plăti la stat vor reprezenta mai puţin de 27% din profitul net obținut, față de 33% cât reprezintă taxele în cazul SRL, plătitoare de impozit pe profit”,
precizează economistul Cristian Marinescu.

Comenteaza