Ce metodă consideră Mugur Isărescu că este cea mai bună pentru a regla cursul

Ce metodă consideră Mugur Isărescu că este cea mai bună pentru a regla cursul
Mugur Isărescu a anunţat care este cea mai bună metodă, din punctul său de vedere, de a regla cursul.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat vineri un curs de referinţă în urcare, pentru a cincea sesiune consecutiv, la 45809 lei/euro, un nou maxim al ultimelor 11 săptămâni şi aproape de recordul consemnat la începutul lunii august.

Limitarea licitaţiilor săptămânale repo derulate de BNR este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb, a declarat la Varşovia guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, citat de Bloomberg.

Astfel, impactul unei limitări a lichidităţii asupra cursului este mai eficace decât modificarea dobânzii, a explicat guvernatorul BNR.

BNR a anunţat luni că a plafonat din nou la 6 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro) suma cu care împrumută băncile prin operaţiuni repo după ce săptămâna trecută a reluat limitarea finanţării, pe fondul creşterii cursului pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro. Băncile au atras întreaga sumă, însă cererea a atins un nivel record, de 21,4 miliarde lei.

 

Comenteaza