Ce proprietăți au la Cluj marii investitori imobiliari din România

Ce proprietăți au la Cluj marii investitori imobiliari din România
Austriecii de la Immofinanz au schimbat numele mall-ului din Cluj din Polus în Vivo

NEPI Rockastle, Globalworth, AFI Europe, Immofinanz și Iulius Group dețin în țara noastră active de 5,8 miliarde de euro, majoritatea concentrate în București, Cluj și Timișoara.

Dintre acești investitori se distanțează ca lider de piață compania cu capital sud-african NEPI Rockcastle, cu active de 2,1 miliarde de euro, o treime din total, potrivit Economica.net. Pe listă apare și compania românească Iulius, una dintre cele mai active de pe piață, cu active de 750 de milioane de euro.

NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de mall-uri din România, deținea 22 de proprietăţi, dintre care 17 mall-uri şi centre comerciale şi patru clădiri de birouri. Între timp, NEPI Rockcastle a finalizat mall-ul de 42.500 mp Promenada Sibiu și a vândut cele patru clădiri de birouri pe care le deținea în București cu 300 de milioane de euro către AFI Europe. De asemenea, a înstrăinat complexul de birouri The Office Cluj, către compania autohtonă Dedeman, cu 130 de milioane.

Valoare portofoliu România: 2,1 miliarde euro
Suprafaţă închiriabilă România: 885.600 mp
Rată de ocupare România: 98,8%.

Globalworth avea, toamna trecută, active de 1,2 miliarde de euro în România, piață în care, acum, este mai degrabă dezvoltator decât investitor, cele mai recente tranzacții fiind pe piața industrială, unde e foarte activ. Compania se va concentra pe dezvoltare în următoarele 12-18 luni în România, iar apoi, pe achiziții în orașele din afara capitalei.

Valoare portofoliu România: 1,2 miliarde de euro
Suprafață închiriabilă România: 650.000 mp
Rată de ocupare România: 97%

Dezvoltatorul imobiliar israelian AFI Europe vrea să dezvolte noi proiecte de birouri şi rezidenţiale, alături de un mall la Braşov şi unul la Arad. Compania are active de un miliard de euro pe piața românească, va extinde proiectul office AFI Park de lângă AFI Cotroceni și va dezvolta un proiect rezidențial de închiriat în zonă. 

Valoare portofoliu România: 1 miliard euro
Suprafață închiriabilă România: 650.000 mp
Rată de ocupare România: 95%

Grupul austriac Immofinanz deţine în România un portofoliu evaluat la 766,5 milioane de euro, conform celui mai recent raport al companiei, unde apar 50 de proiecte pe plan local, dintre care 17 imobile office și retail, iar restul, terenuri. Printre deținerile sale se numără Vivo Center Cluj. Spre deosebire de cei mai mari doi jucători, are un portofoliu evaluat în scădere faţă de anii de criză.

Valoare portofoliu România: 766,5 milioane euro
Total proiecte în România: 50
Suprafața închiriabilă România: 500.000 mp

Antreprenorul român Iulian Dascălu a dezvoltat proiecte comerciale denumite Iulius Mall, sub acest brand fiind operate complexe ale Iulius Group în Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Suceava și are un portofoliu de 750 de milioane de euro. El mai deţine şi clădiri de birouri, dar şi Palas Iaşi, Iulius Town Timișoara (fostul Openville). În 2017, fondul Atterbury Europe a preluat jumătate din mall-uri, pentru 150 milioane de euro. Tranzacţia de tip joint venture a inclus şi cele două clădiri de birouri de lângă Iulius Mall Cluj, precum şi prima clădire finalizată la acel moment în ansamblul Iulius Town, aflat în construcţie în Timişoara.

Valoare portofoliu România: 750 milioane euro
Proiecte: Iulius Town, Palas Iaşi, Iulius Mall, United Business Center
Suprafaţă: 300.000 mp retail, 80.000 mp birouri

Comenteaza