Ce s-ar fi întâmplat dacă BNR ar fi aprobat cumpărarea Băncii Transilvania de către Bank of Cyprus?

Ce s-ar fi întâmplat dacă BNR ar fi aprobat cumpărarea Băncii Transilvania de către Bank of Cyprus?

Cele mai tensionate momente în perioada crizei economice a fost atacul asupra leului de la începutul crizei. Nicolae Cinteză, fostul şef al supravegherii bancare din România, spune că Banca Transilvania ar fi fost în pericol în acea perioadă să fie cumpărată de către Bank of Cyprus.

Timp de 21 de ani - din 1999 până în vara lui 2020 -, Nicolae Cinteză a fost şeful de necontestat al supravegherii bancare din România, traversând toate crizele, falimentele bancare, perioada de boom a creditării, care apoi s-a transformat într-o perioadă de curăţare a bilanţurilor băncilor de creditele neperformante acumulate.

"Care au fost cele mai tensionate momente ale crizei? Atacul asupra leului de la începutul crizei - noroc că guvernatorul şi-a dat seama din timp şi a început să ia măsuri -, zvonistica şi retragerile de depozite de la Banca Transilvania din toamna lui 2008 - atunci am ieşit public să spun că nu sunt probleme acolo -, situaţia de la Bank of Cyprus. De altfel, cel mai mare pericol pentru România cred că ar fi fost dacă am fi aprobat achiziţia Băncii Transilvania de către Bank of Cyprus.

Ce s-ar fi întâmplat atunci când a venit criza din Grecia? Cu o zi înainte să intre în Consiliul de Administraţie al BNR dosarul de achiziţie, care era negativ din partea Direcţiei, am mai făcut o verificare, pe care am semnalat-o apoi în Cipru. Într-o oră şi-au retras dosarul de achiziţie. Ne-a trecut glonţul pe la ureche", spune Nicolae Cinteză într-un interviu acordat zf.ro.

"Celelalte au fost situaţii gestionabile, care nu ne-au creat mari probleme. În cazul Băncii Transilvania din toamna lui 2008, ei şi-au dat seama că vor avea o problemă de lichiditate şi au venit din timp la noi să discutăm, aşa le-am aprobat un împrumut de urgenţă care le-a asigurat lichiditatea necesară până să vină majorarea de capital, care era discutată cu IFC, dar intervenise o amânare de o lună. Am trecut peste acele luni împreună cu Horia Ciorcilă, preşedintele băncii.

De altfel, le-am spus tuturor conducătorilor de bănci că dacă au o problemă este mai bine să o discutăm înainte, şi să nu o ascundă, pentru că până la urmă tot apare", a adăugat Cinteză.

După 2014 au fost mai multe tranzacţii în sistemul bancar, pe care Cinteză spune că le-a încurajat, pentru că băncile trebuie să se consolideze.

"În cazul Volksbank, noi le-am spus că trebuie să vândă şi nu găseau pe nimeni care să cumpere. Atunci a intrat Banca Transilvania. Noi am cerut 2 lucruri - rezolvarea problemelor în franci elveţieni şi un plan de achiziţie şi de integrare - pe care cei de la Cluj le-au respectat întocmai", a continuat Cinteză.

Banca Transilvania a mai cumpărat şi Bancpost, şi a ajuns acum numărul 1 în România.

Comenteaza