Ce spun angajaţii care rămân fără pâine la Mechel VIDEO

Ce spun angajaţii care rămân fără pâine la Mechel VIDEO
Noi disponibilizări la Mechel Câmpia Turzii. Aproximativ 150 de angajaţi ai combinatului vor fi concediaţi vineri şi luni. Oamenii vor primi preavizul mâine dimineaţă. Ceilalţi 200 de angajaţi care mai rămân în combinat ar putea avea aceeaşi soartă. Ei se tem că vor fi daţi afară până la 1 septembrie.

Angajaţii de la Mechel Câmpia Turzii sunt disperaţi. Ei au aflat că mâine începe cea de-a patra rundă de disponibilizări. Sorin Hegheş e unul dintre angajaţii combinatului. "Colegii noştri care pleacă sunt disperaţi, cei care rămânem suntem disperaţi că după informaţiile ce le avem era vorba că luna viitoare o să fim toţi ceilalţi, ne trimit acasă pe toţi ceilalţi", spune el.

Angajaţii acuză patronii că falimentează cu bună ştiinţă combinatul. "La 1 septembrie e vorba că se termină tot, tot", spune Hegheş. "Deci din cei 200 de angajaţi de după disponibilizări nu va mai rămâne niciunul? Problema e alta. Sunt comenzi şi refuză comenzile.Vor să falimenteze firma, mulţi se interesează de hale şi nu vor să dea nimic. Este un sabotaj economic".

Liderul de sindicat de la Câmpia Turzii, Ioan Pascu, susţine că măsura concedierilor a fost luată fără ca firma, care se află în insolvenţă, să aibă un plan de reorganizare aprobat de consiliul general al creditorilor. "Întâi trebuia să fie o adunare generală a creditorilor care trebuia să aprobe un plan de reorganizare. Acest plan propune şi o organigramă care e făcută şi s-a dispus concedierea a 148 de persoane", explic Pascu.

Sindicatul va da în judecată conducerea Mechel Câmpia Turzii. "Vom merge pe lege, contestăm decizia luată de dânşii, faptul că nu ne-au informat, nu ne-au consultat înainte de a lua aceste decizii", acuză Pascu. "Chiar dacă legea insolvenţei are multe slăbiciuni, există o legislaţie europeană care stipulează foarte clar obligaţiile angajatorului".

Concedierile sunt ilegale, acuză el. "Atâta timp cât nu e respectată legea, e ilegală, atâta timp cât nu există plan de reorganizare şi organigramă adoptată conform legii", spune Pascu. "Conform legii trebuia să fie această organigramă aprobată în cadrul planului de reorganizare care trebuia prezentat în adunarea generală a creditorilor care nu s-a ţinut, se va ţine în august-septembrie".

În aprilie, Tribunalul Comercial Cluj a aprobat intrarea în insolvenţă a combinatului, în urma unei cereri formulate de Mechel Câmpia Turzii şi de aproximativ zece creditori. Administrator judiciar a fost numită firma RVA, ai cărei reprezentanţi nu au putut fi contactaţi pentru a exprima un punctul de vedere.

Reporter: Cristina Pirvu

Imagine: www.realitatea.net

Comenteaza