Ce spun băncile despre controlul Consiliului Concurenței. ARB: Avem obligația de a verifica bonitatea și capacitatea de rambursare a fiecărui debitor

Ce spun băncile despre controlul Consiliului Concurenței. ARB: Avem obligația de a verifica bonitatea și capacitatea de rambursare a fiecărui debitor
| Foto: Arhiva

Asociaţia Română a Băncilor a răspuns luni anunţului Consiliului Concurenţei privind investigaţia derulată în sectorul bancar.
 

Asociaţia Română a Băncilor a răspuns luni anunţului Consiliului Concurenţei privind investigaţia derulată în sectorul bancar, precizând că un astfel de demers este o practică uzuală normală într-o economie funcţională, iar pentru a asigura o creditare responsabilă finanţările oferite de bănci trebuie direcţionate în condiţii de predictibilitate şi siguranţă, cu certitudinea încasării ulterioare.

ARB: „Băncile au obligaţia să verifice bonitatea şi capacitatea de rambursare a fiecărui debitor”

„Instituţiile de credit trebuie să aplice toate măsurile care să conducă la diminuarea riscului de credit, pentru a menţine o rată a creditelor neperformante la un nivel cât mai scăzut. Băncile au obligaţia să verifice bonitatea şi capacitatea de rambursare a fiecărui debitor, iar printre instrumente se află şi verificările la Biroul de Credit”, se arată în mesajul ARB.

Acesta este un aspect reglementat, obligatoriu şi funcţionează după norme europene pentru asigurarea cerinţelor de natură prudenţială, la care şi România este parte.

Instituţiile de credit au datoria de a utiliza prudenţial bazele de date disponibile la nivel naţional în vederea determinării comportamentului de plată, spun reprezentantii asociaţiei.

Modalitatea de utilizare a acestor informaţii este distinctă la nivelul băncilor, în funcţie de apetitul de risc al fiecăreia.

Pentru a asigura o creditare responsabilă, finanţările oferite de bănci trebuie direcţionate în condiţii de predictibilitate şi siguranţă, cu certitudinea încasării ulterioare.

Băncile din România s-au angajat să aibă o conduită conformă normelor de concurenţă, reglementate şi printr-un ghid specific. Acest ghid acoperă activităţile desfăşurate în cadrul Asociaţiei şi prin adoptarea acestuia se încurajează un mediu concurenţial efectiv în sectorul financiar-bancar.

Prin intermediul lui, băncile şi-au asumat angajamentul de a da dovadă, în desfăşurarea activităţilor, de un comportament onest şi conform cu prevederile legale aplicabile în domeniul concurenţei, se arată în mesajul ARB.

Consiliul Concurenței investighează o posibilă înțelegere între bănci

Consiliul Concurenţei a confirmat luni că a finalizat inspecţiile inopinate derulate la zece bănci, precum şi la Biroul de Credit şi la Asociaţia Română a Băncilor, în cadrul unei noi investigaţii, privind posibile înţelegeri cu scopul de a limita accesul persoanelor fizice la credite prin modul de calculare a scorului de credit.

Băncile inspectate sunt Alpha Bank Romania S.A., CEC Bank S.A., Garanti Bank S.A., Raiffeisen Bank România S.A, ING Bank N.V. Amsterdam sucursala Bucureşti, Banca Transilvania S.A., Banca Comercială Română S.A, BRD – Groupe Société Générale S.A., Credit Europe Bank (Romania) S.A., First Bank S.A.

În cadrul noii investigaţii, Autoritatea de concurenţă are suspiciuni că acţionarii Biroului de Credit ar limita accesul persoanelor fizice la produsele şi serviciile de creditare bancară printr-o serie de acţiuni legate de stabilirea şi aplicarea scorului FICO (în funcţie de care este evaluată capacitatea unui client de a rambursa un credit).

Comenteaza