Ce spun colegii şi studenţii despre decanul de la FSEGA care a încercat să-şi ia viaţa VIDEO

Ce spun colegii şi studenţii despre decanul de la FSEGA care a încercat să-şi ia viaţa VIDEO
Prognosticul medicilor clujeni în ceea ce priveşte starea de sănătate a lui Dumitru Matiş, decanul de la Facultatea de Ştiinţe Economice, care ar fi încercat să se sinucidă este rezervat. Conform unor surse din universitate, Matiş nu ar fi la prima tentativă de sinucidere.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Cluj investighează dacă căzătura lui Dumitru Matiş, decanul de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), de la înălţimea de şapte metri a fost accident sau tentativă de sinucidere. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj susţin că apelul primit la 112 vizavi de căzătura lui Matiş a fost unul despre o tentativă de suicid. În prezent, decanul FSEGA este internat în stare gravă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj. Conform unor surse din UBB Matiş ar mai fi avut în trecut două tentative de sinucidere.

„Noaptea a trecut relativ bine, este intubat şi ventilat mecanic. S-a descoperit un infarct miocardic acut şi insuficienţă renală. Era programat azi noapte pentru un examen de Computer Tomograf care nu s-a putut face şi pe care îl vom realiza în cursul zilei. Rămâne în continuare cu prognostic rezervat", a declarat Monica Costin, directorul medical al SCJU Cluj. Ea a precizat şi faptul că profesorul Dumitru Matiş nu a fost supus unei operaţii. „ Nu i s-a făcut nicio intervenţie chirurgicală. Diagnosticele sunt de fractură de bazin, fracturi costale bilaterale, traumatism cranio-cerebral frontal, fractură de coloană, insuficienţă renală şi infarct miocardic acut", a spus Costin. În ceea ce priveşte posibilitatea ca Matiş să rămână invalid, medicii cred că acesta are şanse de a-şi reveni. „Din punct de vedere neurologic, răspunde bine, examenul neurologic este bun, îşi mişcă braţele şi picioarele şi răspunde la comenzi", a adăugat Costin. Aceasta susţine că în cursul zilei de sâmbătă, medicii au descoperit că decanul FSEGA a suferit un infarct. „Nu ştim când s-a produs infarctul. Poate că a avut loc de dimineaţă şi asta i-a declanşat starea de rău. Medicii au putut vedea infarctul în cursul zilei. Şi când a fost adus la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) era suspiciune de infarct, dar nu s-a putut spune cu exactitate pentru că erau alte patologii dominante, erau fracturile dominante. Noi vrem să se facă bine. Se poate să fi fost în stare de preinfarct şi să fi căzut", a precizat Monica Costin.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj au primit, sâmbătă, în jurul orei 7:30 un apel cu privire la o persoană care vrea să se sinucidă. Astfel, ei au trimis, imediat, pe strada Săpătorilor, nr.8, un echipaj SMURD şi un altul de pompieri care să intervină. „Domnul era căzut când am ajuns noi. A fost un singur echipaj SMURD şi o autospecială de descarcerare, de pompieri, care trebuie să fie prezentă ca procedură. În mesajul trimis către presă scria că a fost tentativă de suicid, aşa a fost apelul pe care l-am primit. Când am ajuns noi, el era jos, respira, iar colegii l-au stabilizat şi l-au trimis la spital", a declarat Andrei Grecu, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj. El a precizat că în zonă nu au fost negociatori, care, de regulă, sunt trimişi la tentativele de suicid. „Nu am cunoştinţă de aşa ceva, de la noi nu au fost", a precizat Grecu.

La rândul lor, reprezentanţii IPJ Cluj au demarat o anchetă în ceea ce priveşte cazul. „Deocamdată ancheta nu e finalizată. Dumnealui este în spital, iar declaraţiile lui sunt cele mai importante în ceea ce priveşte ancheta. Noi nu avem negociatori. La poliţie a fost sesizat evenimentul cu o persoană căzută. Se cercetează împrejurările în care s-a petrecut căzătura luând în calcul ipotezele unui accident sau unei tentative de sinucidere", a declarat Anca Bolba, purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj. Conducerea UBB Cluj a anunţat că este alături de familia lui Matiş. „E un fapt regretabil, indiferent dacă a fost accident sau tentativă de sinucidere. Suntem alături de familie şi de domnia sa. Sperăm ca lucrurile să evolueze în mod pozitiv", a spus Laura Irimieş, purtătorul de cuvânt al UBB.

Prodecanul FSEGA, profesorul Ioan Lumperdean, nu ştie dacă Matiş avea probleme. „Nu ştiu ca domnul profesor să aibă probleme deosebite. Conduce o facultate mare şi foarte grea şi avem multe probleme, avem 8.000 de studenţi şi 8.000 de probleme, avem multe activităţi. Eu am înţeles că i s-a făcut rău şi că a alunecat de pe casă. Avea o activitate de grădinărit", a explicat Lumperdean. Universitarul susţine că are relaţii bune cu Dumitru Matiş. „Eu am o relaţie bună cu el, pozitivă. Erau momente când era mai obosit, mai agitat, dar asta se întâmplă la toţi oamenii. În relaţiile de serviciu e un om perfect normal, un profesionist ca manager şi la catedră. Eu ştiu că infarctul i-a provocat dezechilibrul", a adăugat prodecanul. Conducerea UBB a avut o întâlnire cu reprezentanţii FSEGA în cursul zilei de ieri. „La facultate am avut o întâlnire cu conducerea şi încercăm să ducem lucrurile mai departe, să ne îndeplinim responsabilităţile, mai ales că începe sesiune de restanţe, dar şi licenţa. Dumitru Matiş e un om deosebit. A strâns 65.000 de euro pentru o studentă cu cancer limfatic, a luat legătura cu cine a putut şi acum fata este bine", a precizat Lumperdean.

Matiş, apreciat de studenţi

Studenţii îl apreciază pe decanul FSEGA. „L-am cunoscut pe decan atunci când am intrat la facultate. Îmi aduc aminte că eram la casiere, trebuia să plătesc taxa de înscriere şi mi-am uitat portofelul. Decanul era prin apropiere şi mi-a dat o sută de lei ca să îmi plătesc taxa. La acel moment, am refuzat pentru că nu ştiam cine este, iar casierul mi-a spus că e decanul. Am luat banii şi mi-a spus <o să mi-i aduci când ai>", a povestit un fost student la FSEGA. Şi Alina N., o fostă studentă îl apreciază pe decan. „De multe ori, îl vedeam la facultate vorbind cu colegii mei care avea diverse probleme. Nu părea a fi un om trist. Îmi aduc aminte că aveam o profesoară de matematică în anul I care nu ne lăsa să intrăm la curs dacă am întârziat, iar domnul Matiş a găsit într-o zi vreo 20 de colegi care stăteau la uşă pentru că au întârziat. Timp de o jumătate de oră a vorbit cu profesoara ca să îi lase la ora de matematică", a precizat Alina N

 

Comenteaza