Cea mai mare bancă din România: credite mai multe, venituri mai mici

Cea mai mare bancă din România: credite mai multe, venituri mai mici

Creditele acordate de Banca Transilvania (BT) în primele nouă luni din acest an au urcat cu 3,5%, în timp ce profitul s-a diminuat în linie cu reducerea încasărilor, susțin oficialii societății bancare clujene.

Profitul net al BT, de 901 milioane de lei, este mai mic cu 35% față de aceeași parte a anului trecut, conform ZF. Creditele acordate de BT au înregistrat o creştere de 3,5%, în timp ce veniturile au fost în uşoară scădere.

Diminuarea profitului a venit pe fondul coborîrii veniturilor, în contextul efectelor crizei coronavirusului, cu toate că s-a înregistrat o creştere a creditării faţă de perioada ianuarie - septembrie 2019, însă o influenţă asupra rezultatului a venit şi de la provizioanele mai mari constituite din cauza crizei coronavirusului.

„Ne dorim creşterea finanţărilor acordate pentru a susţine economia şi creşterea băncii”, a spus Omer Tetik, CEO al BT. Considerând potenţialele efecte viitoare ale crizei de sănătate şi economice, costul riscului la finalul trimestrului III din 2020 a fost de 1,68%.

În nouă luni din 2020, soldul provizioanelor a crescut cu 16,2% până la 2,94 miliarde de lei, comparativ cu finalul anului 2019. Comparativ, după primele nouă luni din 2019, banca din Cluj înregistra un salt al profitului de 40%. BT are cele mai mari active bancare din România, fiind urmată de BCR și de BRD. 

Comenteaza