Cea mai scumpă autostradă, după Bechtel: cum a ajuns şoseaua Sebeş - Turda să coste aproape 15 milioane de euro pe kilometru VIDEO

Cea mai scumpă autostradă, după Bechtel: cum a ajuns şoseaua Sebeş - Turda să coste aproape 15 milioane de euro pe kilometru VIDEO
Autostrada care va lega Sebeşul de Turda va costa aproape un miliard de euro, deşi are o lungime de doar 70 de kilometri.

Construcţia autostrăzii Sebeş-Turda, cu o lungime de 70 de kilometri, care în prezent se află în plină licitaţie, va costa aproape un mi­liard de euro, potrivit unei hotărâri adoptate de gu­vern, deşi în vară preţul estimat era aproa­pe la jumătate, circa 554 de mil. euro. Compania de dru­muri nu a explicat încă motivele acestei dublări a costurilor, arată zf.ro.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a scos la licitaţie con­strucţia autostrăzii Sebeş - Turda în luna iulie, la un cost es­timat la aproape 2,5 miliarde de lei (554 mi. euro), sau aproa­pe 8 mil. euro pe kilo­me­tru. La fi­nalul săptămânii tre­cu­te însă, gu­vernul a adop­tat o hotărâre de mo­difi­care a unei alte ho­tărâri din 2008, pen­tru apro­barea in­di­ca­torilor teh­nico-eco­nomici ai dru­mului expres Se­beş - Turda.

„Valoarea to­tală a in­vestiţiei este de 4,6 mld. lei (1,03 mld. euro - n.red.), fi­nan­ţa­rea efec­tuân­du-se din fon­dul de coeziune şi de la bu­getul de stat, prin bugetul Secre­tariatului General al Gu­ver­nului, pentru Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine", se arată în informaţia de presă transmisă de guvern.

Autostrada Turda - Sebeş e de fapt un drum expres şi urmăreşte să lege coridorul IV de transport Pan-European Arad - Sibiu de Autostrada Transilvania. Are o lungime de 74 kilometri iar valoarea estimată a proiectului, înainte de adoptarea acestei Hotărâri de Guvern, era de 920 milioane de euro.


CNADNR a anunţat în urmă cu două săptămâni că termenul de depunere al ofertelor pentru construcţia tronsonului de autostradă Sebeş-Turda a fost prelungit până în 28 octombrie. Motivul, arată compania, e " managementul defectuos din cadrul unor compartimente ale CNADNR".


"Pentru analiza corectă a elementelor ce au cauzat această prelungire, ieri, 10 octombrie, directorul
deneral al companiei, domnul Narcis Neag a, a instituit o comisie de disciplină în cadrul căreia vor fi verificate următoarele persoane considerate responsabile în acest caz: domnul Emil Rusoiu, fost Director al Direcţiei Autostrăzi Finanţate cu Fonduri Externe, doamna Daniela Epure, Şef Unitate de Implementare în cadrul aceleiaşi direcţii, domnul Radu Andronic, fost Director General - adjunct Proiecte cu finanţare externă şi doamna Florina Ghizolu, Şef serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice. Comisia de disciplină va analiza cele sesizate de Directorul General, Narcis Neaga, urmând a se aplica sancţiunile corespunzătoare, în funcţie de gradul de vinovăţie al fiecăruia din cei verificaţi", arăta CNADNR în 11 octombrie.

 

Comenteaza