Cei mai puternici zece oameni prin mâinile cărora trece jumătate din mâncarea românilor

Cei mai puternici zece oameni prin mâinile cărora trece jumătate din mâncarea românilor
Zece executivi străini şi români conduc afacerile din comerţul modern local, o piaţă de circa 50 de miliarde de euro şi peste 75.000 de salariaţi.

Businessurile pe care ei le admi­nistrează controlează mai bine de jumătate din mâncarea românilor, ast­fel că aceşti manageri sunt printre cei mai importanţi din economie. Fiecare dintre cei şase expaţi şi patru români are pe mână afaceri de mi­liarde de lei şi câteva mii de salariaţi.

Ei conduc afacerile Kaufland, Carrefour, Lidl, Auchan, Metro Cash & Carry, Mega Image, Profi, Penny Market, Selgros şi Cora, conform ZF.

Lanţurile de supermarketuri, hiper­marketuri, ma­ga­zine de discount, proximitate mo­dernă şi cash & carry controlează 60% din comerţul cu dominantă alimentară.

Acest lucru înseamnă că mai bine de jumătate din banii pe care românii îi cheltuie pe cumpărăturile zilnice sau săptămânale sunt lăsaţi la casele aces­tor 2.000 de magazine moderne.

Companiile pe care aceşti manageri le conduc sunt unii dintre cei mai mari angajatori locali, fiecare cu mii de salariaţi. În total, în comerţul modern lucrează peste 75.000 de sala­riaţi, potrivit datelor publice aferente anul trecut.

Cel mai puternic executiv din comerţul modern este neamţul Marco Hoessl, expatul care conduce de mai bine de doi ani afacerile Kaufland în România. El are pe mână un business de 9,7 mld. lei şi peste 14.000 de salariaţi, conform datelor de la Minis­terul de Finanţe. El este unul dintre cei şase manageri străini din comerţul modern, pe când cel mai puternic executiv român este Ionuţ Ardeleanu, care la 35 de ani conduce afacerile Auchan România. Şi cel mai longeviv manager din industrie este tot un român, Alexandru Vlad, un avocat care a fost numit la conducerea Selgros Cash & Carry încă din 2001, anul când reţeaua a intrat pe piaţă.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza