Cel mai mare bloc din ţară, de la Cluj, este primul bloc reabilitat termic într-un program subvenţionat, în România

Cel mai mare bloc din ţară, de la Cluj, este primul bloc reabilitat termic într-un program subvenţionat, în România
Cel mai mare imobil de blocuri din ţară, cu 382 de apartamente, de pe strada Primăverii, este primul imobil din ţară reabilitat termic cu bani de la Guvern într-un program de reabilitare termică unde banca asigură banii iar dobânda este suportată de Ministerul Dezvoltării Regionale.

"Costul cheltuielilor unui apartament izolat termic scade cu 40% în timpul iernii. În cinci luni de iarnă se fac economii de 35 de lei, iar rata bancară pe care trebuie să o achite fiecare proprietar, la un apartament de o cameră, este de 30 de lei. După 5 ani rămâi şi cu banii, şi cu casa izolată termic. Preţul de vânzare a apartamentului creşte cu 20%", spune primarul Sorin Apostu cu referire la programul de finanţare a reabilitării termice, operat de minister prin CEC Bank.

Blocul, cu 380 de apartamente, are cea mai mare asociaţie de locatari din Cluj. "A fost un dosar complex, a trebuit să ne întâlnim cu fiecare beneficiar în parte, pentru că decizia de contractare se poate lua cu cel puţin 90% dintre beneficiari. Dar oamenii au înţeles că dacă folosesc sisteme profesionale de reabilitare poţi ajunge la acel procent de 40% reducere la factură", spun oficialii băncii.

"Beneficiarii nu plătesc dobândă. Este ca un credit gratis, pentru că nu are dobândă, aceasta este suportată de minister", a explicat directorul CEC Bank Cluj, Dorel Coteţ.

Acesta este primul contract de reabilitare cu dobândă subvenţionată încheiat în ţară, "pentru că oraşul Cluj-Napoca are carte funciară pentru 98% dintre imobile şi în plus populaţia de aici este puţin mai conştientă", au spus reprezentanţii băncii. Lucrările costă două milioane de lei. "Din punctul de vedere al Primăriei, indiferent de tipul de ajutor financiar oferit de Guvern, toţi proprietarii trebuie încurajaţi să intre în programele de reabilitare pentru că acest lucru le aduce scăderea costurilor de întreţinere, le creşte valoarea proprietăţii, iar la nivelul comunităţii vom avea un oraş mai puţin poluat şi mai "verde"", a explicat Apostu.

Alte cinci dosare de reabilitare termică a  blocurilor din Cluj, în cadrul programului subvenţionat de minister, se află în acest moment în lucru.

Comenteaza