Cel mai mare economist al lumii: “Clujul devine un hub al tehnologiei în Europa”

Cel mai mare economist al lumii: “Clujul devine un hub al tehnologiei în Europa”
Economistul american are mai mare încredere în Europa decât în SUA / Foto: Alchetron, UBB | Foto: Alchetron
Cel mai mare economist al lumii: “Clujul devine un hub al tehnologiei în Europa”
Cel mai mare economist al lumii: “Clujul devine un hub al tehnologiei în Europa”

Celebrul economist american Jeffrey D. Sachs, profesor al Universității Columbia din New York, susține că zona Clujului s-a transformat într-un centru IT și al noilor afaceri în domeniul tehnologiei. Acesta a desființat, la Cluj, politica președintelui SUA, Donald Trump, în privința dezvoltării durabile.

“Clujul și-a stabilit direcțiile de dezvoltare: devine un centru al industriei informatice, al start-up-urilor, al noilor tehnologii. Este extraordinar să ai într-un oraș de talia Clujului atâtea universități cu experiență tehnică.

România - precum Ungaria, Cehia sau Polonia - este racordată la un ecosistem bazat pe industria auto germană pentru care va constitui o mare provocare renunțarea la mașinile clasice în favoarea celor electrice.

Există o mare presiune tehnologică, iar România trebuie să fie competitivă la nivel global, să aibă un angajament special pentru industriile high-tech pentru o creştere economică sustenabilă. China a mers pe o cale greșită, ignorând dezvoltarea durabilă, iar de la administrația Trump nu putem spera decât să nu producă un dezastru și mai mare decât cel de până acum.

Eu nu mai contez pe SUA în această privință. Speranța dezvoltării durabile o reprezintă Europa, unde primele locuri sunt ocupate de țări nordice precum Norvegia, Danemarca sau Suedia, campioanele acesteia. România trebuie să rămână o economie deschisă și cât mai apropiată de Germania şi Franţa, nucleul UE.

Promovarea biodiversității, reducerea poluării cu carbon, tehnologiile sustenabile, investițiile în energia nepoluantă și în trenurile de mare viteză sunt direcții care îi pot aduce dezvoltare economică, locuri de muncă și noi linii de business”, a menționat economistul american.

Jeffrey Sachs, considerat de publicațiile New York Times şi Time drept cel mai bun profesor de economie din lume, s-a aflat într-o vizită la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) cu ocazia turneului său în România, care cuprinde orașele București și Cluj-Napoca.

El a primit vineri titlul de doctor honoris causa al UBB pentru contribuția la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite și la reducerea sărăciei și foametei din regiunile slab dezvoltate ale lumii. Expertul american a fost însoțit de secretarul de stat în Guvernul României Laszlo Borbely și de academicianul Jozsef Benedek, vicepreședintele Senatului UBB.  

Comenteaza