Cele mai bune startup-uri ale Europei, premiate la Cluj

Cele mai bune startup-uri ale Europei, premiate la Cluj

Companii care motivează copii să învețe, oferă previziuni medicale, facilitează călătoriile urbane, reduc consumul de energie sau stimulează colectarea deșeurilor sunt câștigătoarele competiției StartUp Europe Awards (SEA), organizată în premieră la Cluj.

SEA este o inițiativă deschisă pentru inovare în cadrul Startup Europe a CE și a Fundației Finnova, recunoaște cele mai bune startup-uri în cinci categorii axate pe impactul social. Ceremonia de decernare a premiilor a fost prezidată de comisarul pentru economie și societate digitală, Mariya Gabriel, împreună cu primarul Clujului, Emil Boc, și cu ministrul comunicațiilor din România, Alexandru Petrescu.

“Startup-urile sunt esențiale pentru viitorul economiei europene, managementul tehnologic și capacitatea sa de a oferi o dezvoltare durabilă, centrată pe resursa umană. La patru luni de la Summit-ul de la Sofia, suntem împreună pentru a consolida în continuare rețeaua europeană a noilor întreprinderi, a investitorilor și a factorilor de decizie și pentru a stimula cooperarea pe întreg continentul, inclusiv în Balcanii de Vest", afirmă Mariya Gabriel. Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc în cadrul Startup Europe Summit (SES) 2019, organizat anul acesta la Cluj de Președinția României la Consiliul Europei.

"Găzduirea unui astfel de eveniment în inima Transilvaniei, Cluj-Napoca, ne oferă ocazia de a celebra îndrăzneala și inovația celor mai strălucite minți din Europa. Viitorul aparține celor care pot vedea că talentele sunt resursa unei societăți mai bune. Îngrijindu-le și oferind oportunități de a testa și de a-și încerca ideile este calea către Europa de mâine, unde curajul și curiozitatea sunt folosite pentru a face binele și pentru a deveni mai buni", declară Emil Boc.

"E o mare onoare să găzduim sub egida Președinției Digitale Române a Consiliului UE ediția specială SEA din Cluj, un loc care a câștigat recunoașterea europeană pentru încurajarea tinerilor întreprinzători, ideilor inovatoare, adoptarea de noi tehnologii într-o manieră dovedită ca benefică nu numai pentru români, ci pentru toți cetățenii europeni și pentru IMM-uri", afirmă Alexandru Petrescu.

Cele mai importante startup-uri din UE și țările vecine au fost alese din 70 de solicitanți printr-o invitație deschisă la o ediție specială axată pe impactul social. Câștigătorii și-au promovat proiectele și au abordat clienții și potențialii investitori în timpul summit-ului într-un spațiu dedicat exclusiv acestora.

SEA propune o metodologie de inovare deschisă, prin parteneriat public-privat, care funcționează pentru ca entitățile publice să găsească o soluție pentru provocările sale locale și pentru ca întreprinderile nou-înființate să își încerce inovațiile în proiecte pilot susținute cu finanțare europeană, generând un impact social pentru beneficiul cetățenilor", declară Juanma Revuelta, directorul Fundației Finnova.

70 de companii din Europa au sperat la unul dintre cele cinci premii. Toți câștigătorii vor obține o vizibilitate extraordinară pe întregul continent datorită Alianței Media Partner al SEA, formată din 25 de parteneri media din mai multe țări din UE.

Startup-urile vor avea acces la consultanta specializată în oportunitățile de finanțare a UE (în internaționalizare, fonduri europene, cum ar fi IMM-uri, de la 50.000 la la 2,5 milioane de euro subvenție nerambursabilă per proiect, comunicare internațională), prin StartUp Europe Accelerator al Fundației Finnova, care le va permite să își intensifice proiectele și să le facă mai viabile în întreaga lume.

StartUp Europe Accelerator este un accelerator unic specializat în finanțarea oportunităților europene, care ajută antreprenorii să își internaționalizeze afacerea prin proiecte europene. 20 de membri ai Parlamentului European s-au reunit în cadrul SEA ca ambasadori, susținând evenimentele locale cu prezența lor și urmând îndeaproape progresul start-upurilor.

SEA este o metodologie deschisă de inovare care încurajează colaborarea între sectorul public și companii în promovarea inițiativelor inovatoare. Obiectivul său este de a contribui la crearea unor alianțe care să permită adăugarea entităților și programelor de sprijin pentru întreprinzători parteneri locali și să fie un instrument de comunicare pentru societate.

Premiile sunt susținute și de președintele Parlamentului European, de președintele Comitetului Regiunilor, de vicepreședintele Comitetului Economic și Social și de alți membri ai PE. 

CÂȘTIGĂTORII COMPETIȚIEI

Best Social Inclusion Startup
Kidibot (Romania)
CEO: Alina Ferseta
Platformă online educațională pentru copiii de 6-18 ani, destinată să-i motiveze să citească și să învețe, folosind distracția, presiunea socială pozitivă, concursuri cu premii, patriotismul local.

Best Female-led Startup
OKRA Technologies (Marea Britanie)
CEO: Loubna Bouarfa
Companie de analiză în domeniul asistenței medicale care oferă o platformă online care permite profesioniștilor din domeniul sănătății să combine toate datele într-un singur loc și să genereze informații în timp real, inclusiv previziuni, pentru a salva și a îmbunătăți viața oamenilor.

Best Founder under 30 Startup
Bolt (fostă Taxify) (Estonia)
CEO and Cofounder: Markus Villig
Platformă de transport din Estonia, care a devenit în cinci ani una dintre cele mai importante platforme de raliuri în Europa și Africa. Se concentrează pe facilitarea călătoriilor urbane, mai rapide și mai fiabile.

Best UN Social Development Goals Startup
NorthQ (Danemarca)
CEO: Christian von Scholten
Îmbunătățirea eficienței energetice a consumatorului prin gestionarea inteligentă a datelor. Platforma One-Stop IoT transformă și îmbogățește datele din utilizarea energiei într-o analiză complexă care permite economii operaționale și de resurse.

Best Job Growth Startup
Mama Organa (Macedonia de Nord)
CEO: Natalija Burgieva
Companie formată pentru a colecta deșeuri alimentare, prin adăugarea de valoare pentru acestea în scopul de a produce îngrășăminte organice pentru a ajuta fermierii să crească alimente sănătoase și curate. Ele oferă și locuri de muncă pentru mamele singure neintegrate în societate.

Comenteaza