Cele mai profitabile bănci mari din România. BT domină topul. Creștere de peste 20% pentru banca de la Cluj

Cele mai profitabile bănci mari din România. BT domină topul. Creștere de peste 20% pentru banca de la Cluj

Banca Transilvania se clasează pe primul loc în topul celor mai profitabile bănci mari din România cu venituri anuale de aproximativ 5,4 miliarde de lei.

Banca Transilvania (BT), BCR (Banca Comercială Română) şi BRD - Groupe Société Générale sunt primele trei în topul celor mai profitabile bănci mari din România în 2022, potrivit ZF.

Banca Transilvania, cea mai profitabilă

BT domină acest clasament. Banca de la Cluj a raportat venituri de 5,36 miliarde lei în 2022, cu 23% peste 2021 și cu 800 mil. lei mai mult față de austriecii de la Erste Group (BCR). Banca Transilvania a avut anul trecut un profit de 2,2 miliarde de lei în creştere cu 22% faţă de 2021 și o marjă profit/venit de 41%.

Pe locul 2 în topul băncilor pro­fitabile a fost BCR, a doua cea mai mare bancă de pe piaţa locală, cu un profit net de 1,83 mld. lei în 2022 la nivel individual. Venitul operaţional al BCR a cres­cut cu 21,7% până la 4,61 mld. lei în 2022.

Podiumul este com­ple­tat de francezii de la BRD-SocGen, a treia bancă de pe piaţa lo­ca­lă după active, care a reuşit să ob­ţină în 2022 un profit net de 1,29 mld. lei, în creştere cu 0,5% faţă de 2021. Venitul net bancar al BRD a ajuns anul trecut cu 12,2%, până la 3,29 mld. lei.

Cele mai profitabile bănci mari din România. BT domină topul. Creștere de peste 20% pentru banca de la ClujSursa: ZF

Cele mai mari trei bănci în topul după active - Banca Transilvania, BCR şi BRD - au fost pe podium şi în cla­samentul celor mai profitabile bănci în 2022. Cele trei instituții financiare însumează 52% din câștigul sistemului bancar, cu un profit adunat de 5,3 miliarde lei.

Pfofituri mai mari pentru bănci față de 2021

Băncile mari au raportat pentru 2022 profituri în creş­tere faţă de 2021, în condiţiile majorării creditării şi a veniturilor, evoluţia câştigurilor fiind influenţată şi de ascensiunea dobânzilor odată cu avansul inflaţiei la niveluri record. Marjele de profit indicative ale băncilor mari, calculate pe baza profiturilor nete şi a veniturilor din 2022, oscilează între 4% şi 41%, cele mai mari fiind la băncile mari din top 5, mai arată sursa citată.

Dobânzile încasate de bănci la credite sunt principala sursă de câştig, iar în a doua jumătate a anului 2022 dobânzile la lei au sprintat puternic, după ce inflaţia a explodat, depăşind 16%. Profiturile băncilor au crescut anul trecut în pofida contextului economic incert, marcat de creşterea inflaţiei şi a crizei energetice, şi al tensiunilor geopolitice accentuate de războiul din Ucraina. Cele mai mari trei bănci în topul după active - Banca Transilvania, BCR şi BRD - au fost pe podium şi în cla­samentul celor mai profitabile bănci în 2022.

Comenteaza