Cemacon Cluj cumpără cu 30 mil. euro un concurent din Bihor

Cemacon Cluj cumpără cu 30 mil. euro un concurent din Bihor
| Foto: Arhivă/Fotografie ilustrativă

Producătorul local de cărămizi controlat de frații Pavăl (Dedeman) a finalizat preluarea concurentului Euro Cărămida din județul Bihor. Cu tot cu investițiile estimate pentru următorii doi ani, tranzacția se ridică la 30 de milioane de euro.

Cemacon, producător de cărămizi (simbol bursier CEON) din Cluj a finalizat pe data de 16 iunie 2023 achiziţia producătorului de blocuri ceramice Euro Cărămida SA din Bihor prin semnarea certificatului de closing a tranzacției aprobată de Consiliul Concurenţei în mai.

„Odată cu finalizarea acestei tranzacții, Cemacon își consolidează afacerea pe piața de blocuri ceramice din România și deschide perspectiva de export pentru produsele companiei”, transmite compania clujeană într-un raport publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.

Investiție totală de 30 mil. euro făcută de producătorul de cărămizi din Cluj

„Tranzacţia presupune asumarea de către Cemacon a unui cost total de 30 de milioane de euro reprezentat de valoarea tranzacţiei şi investiţiile estimate pentru următorii doi ani.

Tranzacţia este finanţată atât din surse proprii, cât şi prin accesarea unor credite de investiţii pentru asigurarea fluxului necesar pentru retehnologizarea şi integrarea Euro Cărămida în ecosistemul Cemacon, care numără în prezent două fabrici de cărămidă, o fabrică de buiandrugi şi o fabrică de elemente speciale şi elemente decorative de faţadă.

Ca urmare a finalizării achiziţiei, Cemacon îşi propune să accelereze planurile de creştere atât la nivel national, cât şi la nivel internaţional. Integrarea fabricii Euro Cărămida în ecosistemul Cemacon va presupune o perioadă de tranziţie în urma căreia standardele de muncă şi de producţie din Cemacon vor fi implementate în cadrul fabricii Euro Caramida. Societatea Cemacon va efectua în continuare demersurile pentru înregistrarea operaţională la Oficiul Registrului Comerţului Bihor”, se arată în raportul de la bursă”, se mai arată în raport.

Cemacon Cluj a anunţat ulterior că va termina în primăvară construcţia unei noi fabrici de cărămidă aparentă în judeţul Sălaj, abordând astfel o nouă nişă. Pentru 2023, compania are în vizor creşterea cu 10-15% a numărului de angajaţi, ajuns la 300 la finele anului trecut.

Cemacon are o capitalizare de 437,7 mil. lei şi este controlată de fraţii Pavăl, proprietarii Dedeman, prin vehiculele Paval Holding (78,2%) şi PIF Industrial (16,8%). Acţiunile CEO înregistrează o creştere de 5,4% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 13,3 mil. lei, conform datelor BVB.

Comenteaza