Cemacon Cluj prinde viteză în “epoca Dedeman”

Cemacon Cluj prinde viteză în “epoca Dedeman”

Producătorul de cărămizi ieșit din restructurare care a fost preluat de grupul autohton Dedeman și-a mărit profitul cu 75% anul trecut și a urcat la bursă cu 15%.

Cemacon, societate controlată acum de fraţii Adrian și Dragoș Pavăl, a raportat pentru 2019 o creştere cu 75% a profitului net faţă de 2018, la 33 de milioane de lei, în contextul unui avans de 40% al afacerilor nete, până la 143 de milioane, potrivit raportului financiar anual preliminar publicat la Bursa de Valori București.

Cea mai mare pondere în cifra de afaceri brută, de 157 milioane de lei (+41%) au avut-o veniturile din vânzări, de 143 de milioane (+39%), în timp ce veniturile din exploatare au fost de 3,8 milioane, de peste două ori mai mari faţă de anul precedent, conform ZF.

Compania este controlată de către retailerul de bricolaj Dedeman, fondat de fraţii Pavăl. În 2019, Cemacon a rambursat anticipat către Banca Comercială Română un credit de 3,7 milioane de euro pe care îl datora una dintre societățile din grup, Cemacon Real Estate (CRE), finalizând restructurarea financiară și operațională.

Dedeman a investit în companie și a devenit acționar majoritar în 2018. Cemacon SA are ca obiect principal de activitate fabricarea cărămizilor, țiglelor și a altor produse pentru construcții, din argilă arsă. CRE a fost înființată ca urmare a acordului semnat de către Cemacon SA și BCR pentru a prelua o parte a datoriei și a activelor, conform procesului de restructurare.

Cemacon a trecut în ultimii ani printr-un proces de restructurare a creditelor neperformante, agreat, în 2013, cu banca finanţatoare BCR. Dedeman a intrat pe piaţa clujeană în 2011, în urma preluării a 3,7 ha din fosta platformă industrială din zona str. Fabricii de Chibrituri, unde Tehnofrig SA deţinea 11,2 ha.

Tehnofrig Imobiliare a iniţiat un proiect de schimbare a destinaţiei fostei platforme, care devenea zonă de comerţ - servicii. Cemacon a avut iniţial sediul la Zalău, dar ulterior și l-a mutat la Cluj. 

Comenteaza