Centru de turism în gangul de la Diesel

Centru de turism în gangul de la Diesel
Locaţia din Piaţa Unirii nr. 16 este deţinută de Parohia Romano-Catolică Sf. Mihail şi a funcţionat timp de 100 de ani ca spaţiu de comerţ.

Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România (OART) îşi propune să aducă expoziţii itinerante şi să participe la transformarea fostului magazin din Piaţa Unirii nr. 16 în spaţiu public.

Spaţiul cu deschidere la Piaţa Unirii nr. 16, aflat în proprietatea Parohiei Romano-Catolice Sf. Mihail, a funcţionat până de curând ca magazin, dar a intrat recent în şantier. Fostul gang de acces medieval urmează să îşi reia funcţiunea iniţială şi să lege piaţa de o curte interioară, unde se desfăşoară expoziţii de sculptură. Spaţiul va fi reamenajat şi ar urma să se transforme în punct de informare pentru turişti.

"Ideea este ca acest gang să devină punct de informare pentru centrul istoric, după ce 100 de ani acolo au funcţionat magazine de tot felul. Mai trebuie nişte bănuţi, undeva la 50.000 de euro, pentru că mai sunt lucrări de făcut. Interiorul e mai jos decât curtea, aşa că trebuie lucrat ca să facem trecerea între cele două spaţii. Ar trebui refinisat, la nivel de piatră, lucrat pentru iluminat şi încălzire. Ar fi necesară de asemenea utilizarea unei cote parte din curte pentru a face locul mai atractiv", a explicat Szabolcs Guttmann, arhitect implicat în proiect şi preşedinte al OART.

Spaţiul deţinut de Biserica Romano-Catolică va fi administrat de proprietar, dar acesta a făcut deja un parteneriat cu OART, care ar urma să pregătească evenimente şi expoziţii în spaţiul reamenajat. "Acolo ar trebui să stea o persoană tot timpul, cineva abilitat să ofere informaţii. Cei de la biserică au şi un stand pentru informaţii privind instituţia, dar este clar că pentru a prezenta oraşul şi monumentele sale este nevoie de colaborare. Inclusiv primăria ar putea deveni parteneră într-un astfel de demers", consideră Guttmann. Proiectanţii au reuşit să obţină avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice şi lucrează pentru autorizaţia de construire în vederea realizării intervenţiilor necesare.

Ca prim pas spre public, în vară, fostul gang de acces medieval al imobilului din Piaţa Unirii nr 16 s-a deschis publicului pentru o expoziţie: "Curtea comună" - proiecte de revitalizare a centrului istoric Cluj-Napoca. Au fost aduse lucrări de disertaţie realizate în cadrul cursurilor postuniversitare de specializare "Reabilitarea monumentelor istorice", sub tutela Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Istorie şi Filozofie şi Fundaţia Transilvania Trust. Au fost înlăturate două ziduri din interior, iar în fosta locaţie de comerţ au fost amplasate panouri cu lucrări ce vizează tocmai reabilitarea centrului istoric, inclusiv spaţiul de la nr.16. Imobilul de la nr. 15, împreună cu încă şapte imobile din acelaşi cvartal se află în proprietatea Bisericii Parohiale Romano-Catolice, ceea ce, arată participanţii la cursurile de specialitate, este în avantajul reabilitării întregului ansamblu: conservarea şi restaurarea imobilelor se poate realiza la nivel de ansamblu, ducând la un caracter unitar al zonei.

50.000 de euro este investiţia necesară în reabilitarea gangului din Piaţa Unirii

 

Comenteaza