Centrul securității cibernetice din UE este în România! Clujeanul Mircea Abrudean: „Câștigarea acestui sediu are o multiplă semnificație”

Centrul securității cibernetice din UE este în România! Clujeanul Mircea Abrudean: „Câștigarea acestui sediu are o multiplă semnificație”
| Foto: Facebook.com/Mircea Abrudean

Prima structură europeană găzduită de România care va gestiona fondurile și investițiile străine în securitate cibernetică a fost inaugurată la București. Centrul European pentru Competenţe în domeniul Securităţii Cibernetice va funcţiona într-o clădire a Universităţii Politehnice din Capitală.

Șeful Cancelariei Prim-ministrului Nicolae Ciucă, clujeanul Mircea Abrudean, este președintele grupului de lucru interinstituțional care a pregătit operaționalizarea Centrului Cyber.

România a câștigat selecția pentru găzduirea la București a sediului Centrului european de competențe în materie de securitate cibernetică, denumit mai simplu Centrul Cyber, în urma votului acordat în Consiliul UE de statele membre, la 9 decembrie 2020.

Trebuie spus că Centrul Cyber este o structură nou înființată la nivel UE (cadrul juridic/ regulamentul de înființare a intrat în vigoare în iunie 2021) care are ca obiectiv sprijinirea inovării și politicii industriale în domeniul securității cibernetice, un domeniul de maxim interes astăzi, mai ales având în vedere obiectivul politic al transformării digitale pe care Uniunea și statele membre și l-au asumat.

Pentru România, câștigarea acestui sediu are o multiplă semnificație. Este prima structură a Uniunii Europene cu sediul în România, deci o premieră pentru țara noastră și, în același timp, o reconfirmare a rolului României în plan european și a contribuției concrete pe care o aducem la asigurarea unei Uniuni competitive tehnologic și industrial și reziliente în domeniul securității cibernetice”, a afirmat Abrudean, într-un interviu pentru stiripesurse.ro.

Ce rol a avut fostul prefect de Cluj în realizarea proiectului

„Grupul de lucru interinstituțional GLI-CYBER, al cărui președinte sunt, a fost constituit cu  obiectiv principal de identificare și elaborare a măsurilor necesare operaționalizării la București a Centrului Cyber. Operaționalizarea unei agenții europene într-un stat membru este un efort complex care nu ține strict de domeniul de activitate al respectivei agenții/ structuri europene, ci de necesitatea pregătirii sediului respectivei structuri, de acomodarea personalului, de definirea parametrilor juridici în care respectiva structură funcționează în România, printr-un Acord de Sediu, ca în cazul tuturor organismelor internaționale prezente în țara noastră. Toate aceste demersuri presupun un efort inter-instituțional de coordonare și organizare, de relaționare cu Comisia Europeană și cu structurile de management ale Centrului, iar toate aceste aspecte au fost realizate în cadrul GLI-CYBER, în coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”, a eplicat șeful cancelariei premierului.

Mircea Abrudean a mai fost întrebat și dacă nu mai bine acest centru trebuia făcut la Cluj-Napoca, având în vedere că orașul e un pol în domeniul IT în țară.

„Îmi doresc și lucrez pentru dezvoltarea municipiului, precum și a județului Cluj, dar trebuie să vă reamintesc că, la momentul depunerii candidaturii și câștigării selecției, nu dețineam nicio funcție în Guvernul României, ci eram prefect de Cluj. La momentul la care a fost decisă candidatura României, probabil logica principală a fost simbolica găzduirii primei agenții europene în Capitala țării. Prin urmare, cea mai importantă realizare este că avem Centrul Cyber în România, indiferent unde se află acesta”, a spus Abrudean.

Comenteaza