Foto Cerere mare pentru cel mai nou hub al Clujului, deschis de americani

Cerere mare pentru cel mai nou hub al Clujului, deschis de americani
Complexul de la Cluj a fost realizat cu ajutorul a doi investitori din SUA
Cerere mare pentru cel mai nou hub al Clujului, deschis de americani
Cerere mare pentru cel mai nou hub al Clujului, deschis de americani
Cerere mare pentru cel mai nou hub al Clujului, deschis de americani

Silicon Forest, cel mai nou hub de tehnologie din Cluj-Napoca, deschis în iunie, are deja la trei luni de la lansare un grad de ocupare de 60%. Proiectul se adresează industriei informatice, dar şi companiilor mici sau freelancerilor din alte domenii.

Clădirea se află în centrul oraşul, are șase etaje şi o suprafaţă de 1.350 mp, organizată în spaţii de birouri, cafenea şi o terasă. Ea dispune de 170 de locuri pe care le închiriază cu precădere startup-urilor de tehnologie, dar şi companiilor conexe din domenii ca resurse umane, asociaţii nonprofit şi freelancerilor, conform Economica.net.

"Momentan suntem la 60% grad de ocupare; avem diverşi clienți, de la firme cu angajaţi între 2 și 30 de oameni, plus freelanceri, avem startup-uri din Anglia şi din România, asociații nonprofit, discutăm cu avocați, contabili. Vrem să facem o comunitate completă, nu doar de IT.

Încercăm să ajungem în septembrie la peste 100 de oameni, adică foarte aproape de 70% grad de ocupare, iar cam de acolo devenim break-even. Suntem în grafic, chiar un pic peste. Un grad de ocupare de 100% probabil nu vom avea niciodată, în plan nici nu e gândit aşa modelul de business", a declarat directorul general Gabriel Rusu.

În septembrie, gradul de ocupare va urca la 70%, iar până la sfârşitul anului, proprietarul hub-ului îşi doreşte un grad de ocupare de 90%. Proiectul este inițiat de către Gabriel Rusu, CEO al Mejix, și de către doi investitori americani, Boaz Gilad, fondator al Brookland Capital, și Guy Praisler, CEO al Dine Market.

Una dintre provocările pe care le-a întâmpinat la deschiderea hub-ului a fost legislaţia ambiguuă şi lipsa unui cadru juridic pentru un astfel de model de business. Pentru a îndrepta situaţia, Rusu ar dori să coaguleze un grup de jucători din piaţă pentru a începe un demers de a schimba legislaţia.

Situaţia se complică şi mai mult în cazul în care firma care ocupă un anumit spaţiu se extinde şi angajează mai mulţi oameni pentru care va avea nevoie de mai multe birouri.

Piaţa de IT din Cluj-Napoca a evoluat rapid în ultimii ani, oraşul având cea mai mare rată de creștere a numărului de firme de IT din România, 81%, în perioada 2011-2016, potrivit unui studiul al clusterului ARIES Transilvania. 1 din 11 angajaţi din Cluj lucrează în domeniu. Ponderea firmelor de IT din Bucureşti din totalul naţional a scăzut cu 2,1%, în timp ce ponderea celor din Cluj a crescut cu 1,9%.

Comenteaza