CFR Infrastructură are de recuperat 800 de milioane de lei de la CFR Marfă

CFR Infrastructură are de recuperat 800 de milioane de lei de la CFR Marfă

Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a atras atenția că CFR SA are nevoie să îmbunătățească infrastructura feroviară și din fonduri proprii, ceea ce înseamnă că trebuie să își recupereze datoriile, inclusiv cea de peste 800 de milioane de lei de la CFR Marfă.

“Managementul CFR Marfă trebuie să acționeze responsabil, să pună capăt pierderilor și să găsească soluții pentru creșterea veniturilor și a competitivității pe piață. Orice companie care desfășoară o activitate comercială are obligația să-și plătească angajații, să-și onoreze contractele și să-și achite datoriile”.

La întâlnirile cu ministrul Transporturilor, conducerea CFR Marfă a dat asigurări că are în atenție modul de prioritizare a cheltuielilor, iar plata salariilor s-a făcut și se va face în concordanță cu prevederile legale. Ministrul a atras atenția că managementul companiilor din subordine și sindicatele trebuie să aibă obiective comune, în interesul companiilor pentru care lucrează.

La o întrevedere cu reprezentanții federațiilor sindicale, Șova le-a spus că face demersuri concrete pentru îmbunătățirea legislației din domeniul feroviar. El a precizat că sprijină  promovarea statutului personalului feroviar, în conformitate cu prevederile legale din domeniul dreptului muncii și a legislației în domeniul pensiilor și protecției sociale, într-o formă care să nu producă dezechilibre sociale.

Ministrul consideră că prioritatea în domeniului feroviar este creșterea volumului de investiții, astfel încât companiile feroviare de stat să facă față concurenței pieței comunitare.

Sindicatele ies la miting de protest

În 23 aprilie, de Ziua Feroviarilor, va avea loc un miting de protest al organizațiilor sindicale ce reprezintă peste 60% din salariații din acest domeniu în România. Acesta va avea loc atât în fața Ministerului Transporturilor, cât și în fața Guvernului României, unde se va depune câte un memorandum. Protestatarii reclamă adoptarea statutului personalului feroviar, salarii decente, finanțarea corectă a infrastructurii feroviare, regândirea taxei de utilizare a infrastructurii, strategie pe termen lung privind dezvoltarea sectorului, echilibrarea transportului feroviar și rutier, organizarea activității feroviare în holding.

Comenteaza