Charterele de Turcia, Tarom și Ryanair au cele mai multe întârzieri și anulări

Charterele de Turcia, Tarom și Ryanair au cele mai multe întârzieri și anulări
Pasagerii companiilor aeriene care operează în România ar fi trebuit să primească despăgubiri de 12 milioane de euro din cauza întârzierilor sau anulării curselor în 2017. Zborurile către Turcia au înregistrat cele mai multe întârzieri și anulări anul trecut.

AirHelp, lider mondial în obținerea de compensații pentru pasageri, a identificat 42.000 de români eligibili pentru compensații din partea companiilor aeriene. Din cauza numărului mare de întârzieri sau anulări, Turcia a fost destinația cea mai problematică pentru pasagerii români. Cele mai multe zboruri întârziate, anulate sau suprarezervate sunt pe ruta București - Istanbul Ataturk: 621 de zboruri au înregistrat o întârziere de 14.134 de minute, echivalentul a 10 zile.

Între orașele din România și cele din străinătate au fost operate anual 152.000 de zboruri, dintre care 36.000 cu întârzieri sau anulări. Cea mai aglomerată lună a fost noiembrie. După numărul mare de zboruri externe întârziate sau anulate, destinații problematice au fost Istanbul (Turcia), Viena (Austria) și Munchen (Germania). Ruta internă cu cele mai mari întârzieri sau anulări a fost Timișoara - București, cu 17%.

Spre comparație cu aeroporturi precum Singapore Changi, care are referințele cele mai bune, sau London Gatwick, aflat la polul opus, aeroporturile din România, printre care Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, se află undeva la mijloc. Topul AirHelp, care ia în calcul punctualitatea, serviciile și rata de procesare a cererilor pentru compensații, arată că Tarom și Ryanair au printre cele mai slabe performanțe.

“2017 a fost foarte interesant pentru pasagerii companiilor aeriene. Să ne amintim de valul de curse anulate de TAP Portugal în august și septembrie, când pasagerii nu doar că nu au fost îmbarcați câteva zile la rând, dar nu au primit informații cu privire la statusul călătoriei lor. Imediat după au venit anulările curselor Ryanair care, de asemenea, au afectat pasagerii”, spune Ștefan Radu, country manager AirHelp.

Baza de date AirHelp strânge multiple informații dintr-o varietate de surse, precum agenții guvernamentale, bazele de date ale aeroporturilor, flight-tracking, istoricul companiilor aeriene, date de brokeraj comercial. 

Cele mai afectate destinații pe relația România (2017)

1. Istanbul (Turcia)...................26%
2. Viena (Austria).....................17%
3. Munchen (Germania).............16%

Sursa: AirHelp

Comenteaza