Cine finanţează megaproiectul de la Tarniţa

Cine finanţează megaproiectul de la Tarniţa
Ministerul Economiei negociază în prezent cu un investitor chinez din domeniul energetic.
Hidroelectrica şi Transelectrica nu au bani nici de centrală, nici de racordarea ei la sistemul naţional.

China Guangdong Corporation (CGC) este grupul aflat în negocieri cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA). Cu toate că investiţia iniţială a fost estimată iniţial la 1,4-1,6 miliarde de euro, costurile totale pot ajunge până la 2,5 miliarde.

„Am purtat discuţii intense cu CGC, care vrea să investească în centrală, având o experienţă foarte mare în centrale prin pompaj, în proiectare, construcţie de echipamente şi implementare", a spus secretarul de stat Rodin Traicu, pentru Agerpres. Întregul proces de avizare a investiţiei a trebuit reluat, după ce vechile avize au expirat în urmă cu trei ani: „Am dat drumul la licitaţie pentru achiziţia serviciilor unei firme care să facă studiul pentru impact de mediu, care a fost făcut şi a fost respins de Agenţia de Mediu Cluj în 2010 şi de atunci iar nu s-a mai făcut nimic. MECMA se află în stadiul de elaborare a unui memorandum prin care guvernul să decidă cine va face investiţia, una costisitoare, având în vedere că include şi 200 km de linie electrică dublă de 400 kV, care să ducă energia până la staţia modernizată de la Mintia, reţea evaluată la 135 de milioane de euro.

„Aceşti bani nu sunt prinşi în investiţia iniţială şi nici Transelectrica nu poate să o facă singură din banii pe care îi ia pe servicii de sistem. Deci am făcut marele salt înainte, am readus hidrocentrala în prim-plan. Tarniţa e privită în două etape: o primă etapă de 500 MW, urmată de extindere cu încă două grupuri, de 500 MW, deci finalul va fi 950-1.000 de milioane de euro, la care se adaugă linia", a rezumat Traicu. „Firma care a făcut studiul de impact şi l-a depus la Agenţia de Mediu Cluj nu l-a mai completat pentru toate activităţile cerute din noiembrie 2011. De fapt, au început demersurile încă din 2003", spun sursele ZIUA de CLUJ. Administratorul judiciar al beneficiarului, Hidroelectrica, societate intrată în insolvenţă, a declarat că proiectul trebuie să continue, deşi ar putea ajunge chiar la 2,5 miliarde de euro.

„Vom încerca să identificăm sursele şi modalităţile de finanţare a acestui proiect vital pentru sistemul energetic românesc, în condiţiile deschiderii procedurii de insolvenţă a Hidroelectrica şi a diminuării fondurilor pentru investiţii din cauza secetei prelungite", a declarat directorul Euro Insol, Remus Borza. Acesta a participat la întâlniri succesive cu executivul Sucursalei Hidrocentrale Cluj şi cu responsabilii de proiect. Directorul general Ştefan Gheorghe şi directorii principalelor direcţii ale Hidroelectrica au analizat aspecte referitoare la legislaţia aplicabilă, asigurarea terenurilor necesare, racordarea la sistemul naţional sau selecţia investitorilor, astfel încât să identifice punctele critice care există în derularea proiectului. Borza a informat că până la intrarea în insolvenţă Hidroelectrica a cheltuit 1 milion de euro cu onorariile consultanţilor. Proiectul se află în analiza Euro Insol sub aspectele oportunităţii investiţiei pentru Hidroelectrica, sistemul naţional şi al rezonabilităţii costurilor.

Hidroelectrica şi-a solicitat intrarea în insolvenţă la începutul verii. La 20 iunie, avea datorii de 3,6 miliarde de lei. La masa credală (gruparea organizată a creditorilor) băncile au o pondere de 69%. Printre băncile ce figurează în tabelul creditorilor erau Citibank (7,8%), BCR (7,8%), ING (7,8%), BRD (12,14%), RBS (3,6%), BT (3%). Investiţia comunicată iniţial era de 1,6 miliarde de euro, inclusiv taxa pe valoarea adăugată şi conexiunea la sistemul naţional. Lacul artificial de acumulare, de 10 milioane mc, este prevăzut pe dealul din satul Lăpuşteşti. La cădere, apa produce energie, iar la pompare, în sens invers, consumă surplusul de energie produsă de turbinele eoliene ce vor fi amenajate în România, pentru echilibrarea sistemul naţional. Hidrocentrala proiectată are o capacitate instalată de 1.000 MW: patru hidroagregate turbină-pompă de câte 250 MW. (D.E.)

2.500.000.000 de euro este ultima sumă vehiculată pentru proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti, faţă de cea iniţială, de 1,1 miliarde de euro, plus TVA.

Comenteaza