Cine creşte salariile în 2011

Cine creşte salariile în 2011
Informaticienii, personalul din centrele de servicii sau angajaţii din industrie care lucrează în mediul privat la Cluj câştigă acum cu până la 15% mai mult faţă de nivelul salarial de anul trecut.
Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Angajaţii din tehnologia informaţiei (IT), operatorii din call-centere şi muncitorii specializaţi din industrie au avut cea mai bună dinamică salarială în acest an. La polul opus s-au situat salariaţii din bănci, angajaţii dealerilor auto sau muncitorii din construcţii, domenii puternic afectate de criză, susţin specialiştii în resurse umane.

"Nivelul salarial a crescut cel mai mult în sectorul industrial, în special în construcţiile de maşini. Sunt companii, precum Turnătoria Metalul, care au apelat la majorări salariale deoarece găsesc cu greu angajaţi specializaţi şi atunci au preferat să îi menţină pe cei existenţi cu salarii mai bune. La fel s-au petrecut lucrurile şi în construcţiile metalice. Creşterile salariale în industrie au fost în acest an de 10-15%", a declarat Augustin Feneşan, preşedinte al Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor Cluj. El spune că există şi domenii în care situaţia a fost mai rea. "Mai afectat a fost sectorul bancar, unde în perioada de ascensiune economică veniturile erau oricum cu mult peste media pe economie, ca şi în asigurări sau intermedieri financiare. Reducerea profiturilor băncilor a determinat şi scăderea salariilor sau a bonusurilor angajaţilor. Este greu de prevăzut cum vor evolua veniturile în 2012, însă dacă ne vom confrunta cu o nouă criză sau vom intra în recesiune o creştere va fi greu de susţinut", a menţionat acesta.

Nici dealerii auto nu au dus-o foarte bine în acest an. "Cum vânzările de maşini au mers foarte prost în ultima vreme, soţia mea, care lucrează la un centru auto, s-a trezit cu salariul tăiat cu 25% când a venit criza. De fapt toţi angajaţii au fost penalizaţi cu procentul ăsta. Noroc că salariul meu a crescut şi astfel ne-am echilibrat: acum nu o ducem nici mai rău, dar nici mai bine decât înainte", ne-a mărturisit angajatul unei universităţi clujene. "Noi suntem obligaţi, conform contractului colectiv de muncă (CCM), să majorăm salariile în funcţie de rata inflaţiei, iar alte creşteri de salarii le-am operat după analiza îndeplinirii obiectivelor anuale şi a performanţele obţinute. În medie, la noi salariile au urcat cu 6% în acest an. Pentru 2012 vom ţine cont atât de evoluţia inflaţiei, cât şi de indicatorii de performanţă", susţine Dragoş Damian, director general al producătorului de medicamente Terapia Ranbaxy.

"IT-ul a fost un domeniu în care atât salarizarea, cât şi oferta de muncă au crescut şi în acest an. Salariile din IT s-au mărit 10-15%. Sectorul respectiv a fost ocolit de criză: au dispărut firmuliţe, dar au apărut companii mari. Domeniul outsourcing a cunoscut şi el majorări de salarii de 5-8 pentru că oricum oamenii de aici au prevăzute în contract creşteri anuale încă de la angajare. Aceste centre de servicii şi call centere au mers bine şi în criză, ajutate de business-urile pe care le susţin. Situaţia a fost mai puţin bună în industria producătoare de bunuri de larg consum, construcţii, sectorul comercial. În schimb, în vânzări companiile au adoptat o altă strategie: au redus salarile fixe cât de mult au putut, însă au mărit partea variabilă, cea de bonusuri în funcţie de îndeplinirea cifrelor fixate", a menţionat Ovidiu Vîlceanu, director executival agenţiei de resurse umane Sales Consulting.

Creşterea medie a salariilor din mediul privat în România a fost de 5,1% în 2011, potrivit ediţiei de anul acesta a studiului salarial şi de beneficii PayWell, efectuat de departamentul de consultanţă în resurse umane al companie de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC) România. Deşi creşterea salarială înregistrată este peste cea realizată în 2010 (4,3%), nivelul real al majorării s-a situat sub estimările de la începutul anului, atunci când companiile planificau o creştere salarială medie de 6,8%. Jjumătate dintre companiile participante au efectuat deja creşteri salariale, iar o treime vor să efectueze majorări în perioada de timp rămasă până la sfârşitul anului. În schimb, 23% dintre companiile participante nu intenţionează să majoreze salariile sau nu au luat încă nicio decizie în acest sens.

"Datele indică faptul că firmele din România au depăşit mentalitatea de supravieţuire şi de conservare a resurselor din perioada recesiunii şi au revenit la un optimism moderat. Sectoarele în care funcţionează CCM ce leagă evoluţia salarială de nivelul inflaţiei în anul anterior, cum sunt sectorul industrial şi producţie auto, au oferit cele mai mari creşteri salariale în 2011", a precizat Peter de Ruiter, liderul departamentului de consultanţă fiscală şi juridică din PwC România. Pentru 2012, aproape 60% dintre companiile participante la studiu au bugetat creşteri salariale, procentul mediu fiind de 6,8%. "Sectoarele care au traversat cel mai bine criza economică, în general cele care aveau legătură cu exporturile (producţia industrială şi auto), au înregistrat şi o dinamică salarială peste medie, în vreme ce domeniile aflate în strânsă legătură cu evoluţiile pieţei interne (retailul sau sectorul bancar) au raportat creşteri salariale modeste, sub nivelul prognozat al inflaţiei ", a adăugat De Ruiter.

Potrivit PayWell, creşterea medie a salariilor în sectorul auto în 2011 a fost de 8,9%, în producţia industrială, de 7,2%, în retail, de 2,4%, iar în sectorul bancar, de 2,9%. Studiul concluzionează că 66% dintre companiile din România acordă prime fixe (independente de performanţa organizaţiei sau de performanţa individuală), în scădere faţă de anii trecuţi. Ele sunt acordate cu ocazia sărbătorilor de iarnă, a Paştelui şi a vacanţelor. Bonusurile de performanţă sunt oferite managementului. În 2011, companiile şi-au fixat ca ţintă de plată variabilă două salarii lunare, iar cuantumul efectiv acordat s-a ridicat la 1,5 salarii. Studiul analizează nivelurile salariale şi politicile de remunerare a 150 de companii din nouă sectoare economice: industria constructoare de maşini, sistemul bancar, industria alimentară şi sectorul de distribuţie, industria prelucrătoare, IT, leasing, industria farmaceutică, retail, servicii externalizate şi centre de servicii.

 

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza