Cine proiectează clădirile de pe ruinele Tricotaje Someşul

Cine proiectează clădirile de pe ruinele Tricotaje Someşul
Biroul Andreescu & Gaivoronschi va realiza proiectul celui mai mare centru de afaceri anunţat la Cluj-Napoca, de pe terenul fostei fabrici de tricotaje.

Proiectul de la Cluj, dezvoltat printr-un parteneriat dintre omul de afaceri timişorean Ovidiu Şandor şi fondul sud-african New Europe Property Investments (NEPI), urmează să fie prezentat public în această toamnă şi să demareze în şantier înainte de finalul anului, au transmis investitorii.

Proiectul de birouri gândit pentru Bd. 21 Decembrie se află în curs de obţinere a avizelor, iar dezvoltatorii noului complex de birouri tocmai şi-au selectat oficial arhitecţii: o echipă timişoreană care a semnat şi proiectul de portofoliu al omului de afaceri Ovidiu Şandor: City Business Centre (CBC) Timişoara. "Au fost mai multe propuneri, de la arhitecţi din Cluj şi Timişoara, dar cea a biroului lui Vlad Gaivoronschi a rezonat cel mai bine cu cerinţele beneficiarului. Colaborarea anterioară foarte bună - experienţa CBC Timişoara - a contat", au transmis reprezentanţii dezvoltatorilor.

Alături de intenţia declarată de a realiza un proiect pentru care să se poată obţine certificare oficială internaţională ecologică, o altă caracteristică dorită de beneficiari pentru complexul de birouri de la Cluj ţine de posibilitatea de extindere flexibilă pentru viitorii chiriaşi în spaţiile create. Deocamdată, la proiect încă se lucrează şi o variantă a acestuia ar urma să fie făcută publică în această lună. Piatra de temelie a viitorului complex va fi pusă în noiembrie sau decembrie, în funcţie de obţinerea autorizaţiei de construire.

Amintim că NEPI şi omul de afaceri Ovidiu Şandor au anunţat în această vară că vor dezvolta un complex de birouri (ce va include şi serviciile necesare companiilor-chiriaşi) de 52.000 mp pe terenul fostei fabrici Tricotaje Someşul. Investitorii care au preluat în vară platforma fostei unităţi de producţie (achiziţionată în 2007 de Atrium Centers Management/ Dawnay, Day) schimbă proiectul de hotel, birouri şi mall şi pregătesc un complex de birouri care, ca suprafaţă proiectată, se anunţă a fi cel mai mare ansamblu din acest segment de piaţă din Cluj. Complexul, gândit după un concept asemănător cu ansamblul CBC Timişoara, va fi realizat în etape. Complexul de la Cluj va fi construit în trei faze, prima, pe o suprafaţă închiriabilă de 19.000 mp, urmând să fie inaugurată în trimestrul I din 2014.

Vlad Gaivoronschi, asociat în biroul timişorean care va proiecta complexul, are în lista de distincţii un premiu de excelenţă pentru arhitectură primit în cadrul anualei organizate de Ordinul Arhitecţilor filiala Timiş, pentru CBC, o nominalizare de la OAR pentru Premiul European pentru Arhitectură - Mies van der Rohe pentru anii 2007-2008 (Barcelona) pentru CBC. Imobilul din Timişoara a fost desemnat drept clădirea verde a anului în cadrul galei internaţionale EE Real Estate Awards 2009, premiu acordat de Romanian Green Building Council. CBC a fost dezvoltat de Şandor, care a vândut în februarie proiectul aceluiaşi partener, NEPI.

Concurs şi la Libertatea

În această primăvară, dezvoltatorii de la Fribourg Development au anunţat numele arhitecţilor care vor gestiona proiectul ce urmează să ia locul unei alte foste platforme industriale din Cluj - Libertatea. În acest caz, proiectanţii au fost selectaţi în urma unui concursului de concept lansat de dezvoltatori, la care au participat britanici, italieni, portughezi şi clujeni. În competiţia pentru viitorul centru tehnologic s-au înscris şase birouri, între care două locale - Planwerk (cu BAU şi Dico şi Ţigănaş colaboratori) şi Arhimar, dar şi Architecturburo Beker-Boros, Chapman Taylor Romania, Graphos Arquitectos Associados şi Studio Valle Architetti Associatti (unul dintre finaliştii de pe lista scurtă). Juriul, format din reprezentanţi ai Libertatea şi condus de arhitectul Dan Hanganu, a ales în final biroul britanic Chapman Taylor, ce are un sediu şi la Bucureşti, drept câştigător.

 

 

Comenteaza