Cine sunt cei 7+5 care dețin aproape jumătate din acțiunile BT

Cine sunt cei 7+5 care dețin aproape jumătate din acțiunile BT
| Foto: Banca Transilvania

Un număr de 12 entități dețin 42% din acțiunile Băncii Transilvania, adică o investiție de aproximativ 7 miliarde de lei.

Un procent de 42% – atât au cele şapte fonduri de pensii private Pilon II (23,5%) plus cele cinci SIF-uri (18,4%) din cea mai mare bancă din România, adică o investiţie de 6,8 mld. lei.

De altfel, cele şapte fonduri de pensii private Pilon II și cele cinci SIF-uri sunt și cei mai mari acţio­nari ai băncii din Cluj, arată datele agregate de ZF din rapoartele de la final de 2021.

Cele şapte fonduri P2 au 3,8 mld. lei la banca de la Cluj, adică 23,5%, iar SIF-urile circa 3 mld. lei, adică 18,4%. Aceştia sunt cei mai mari acţionari ai instituţiei de credit cu o capitalizare de 15,8 mld. lei.

De exemplu, NN Pensii deține 9% din bancă.

Acțiunile BT la BVB

Actionarii BT, dețin tot mai mult din cea mai mare bancă din România. Fondurile de pensii private Pilon II cele 5 SIF-uri au cea mai mare parte

Sursă grafic: ZF

Spre comparaţie, potrivit calculelor realizate de analiştii societăţii de brokeraj Prime Transaction, la final de 2020 deţinerea cumulată Pilon II plus SIF-uri era de 41%, adică 5,3 mld. lei, la final de 2019 circa 36%, adică 4,9 mld. lei, la final de 2018 de 30,5%, adică 2,9 mld. lei. Cu alte cuvinte, o creştere de la 30,5% în decembrie 2018 la aproximativ 42% la final de 2021 pentru cel mai tran­zacţionat emitent de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în special pe fondul achiziţiilor efectuate de fondurile de pensii Pilon II.

Şi nu doar la banca de la Cluj se pot observa astfel de majorări în capitalul social din partea fondurilor P2, ci şi la emitenţi precum MedLife, Transgaz, Electrica, ceea ce arată că Bursa de la Bucureşti, în pofida numeroaselor listări de pe AeRO din 2021, începe să devină din ce în ce mai mică pentru investitorii Pilon II, care sunt alimentaţi lunar cu circa 800 mil. lei din veniturile românilor. Şi de aici şi creşterea mai puternică în capitalul social al băncii de la Cluj comparativ cu SIF-urile, a căror deţinere în ultimii ani a rămas relativ asemănătoare.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza