Cine va finanţa spitalul privat din Tetarom I

Cine va finanţa spitalul privat din Tetarom I
Dezvoltatorii Centrului de Sănătate Transilvania se pregătesc de şantier: Modern Bau reia construcţia, iar austriecii de la Vamed vor amenaja şi vor administra unitatea.

Se lucrează la detaliile finale de proiectare şi finanţare, iar constructorii sunt pregătiţi să reia şantierul în august pentru lucrările de reamenajare a centrului de afaceri care se transformă în spital. Investitorul strategic care intră în afacere este o subsidiară a unui grup bancar local.

Clădirea botezată iniţial Global Plaza, ridicată în parcul industrial Tetarom I şi proiectată cu funcţiuni de centru de afaceri, ar urma să fie transformată în spital. Asociaţii CBC Design, dezvoltatorul clădirii, au înfiinţat o nouă societate pentru gestionarea proiectului reconvertit: Centrul de Sănătate Transilvania (CST). „Avem finanţarea aprobată şi investitorul strategic: o subsidiară a Băncii Transilvania, care va fi unul dintre viitorii acţionari în cadrul spitalului", a menţionat Valentin Nica, asociat în CST. Operatorul austriac Vamed este implicat în proiectarea şi amenajarea viitorului spital şi ar putea fi cooptat şi pentru administrare. Deocamdată, se lucrează la detaliile de proiect şi obţinerea acordului Direcţiei de Sănătate Publică, urmând ca documentaţia să intre pe traseul "urbanistic" pentru autorizarea reconversiei din centru de afaceri în spital. Constructorii de la Modern Bau sunt pregătiţi de şantier. „Lucrările reîncep în a doua jumătate a lunii august şi vor dura în jur de nouă luni", a precizat Ionel Bidian, administrator al companiei care a lucrat la clădirea deja ridicată.

Investiţia necesară pentru amenajarea şi echiparea spitalului este estimată la 47 de milioane de euro. În centrul medical vor lucra 50-60 de medici şi 120 de asistenţi. „Nu facem concurenţă sistemului public şi nici nu vrem să ne batem cu alţi operatori privaţi. Vom oferi o alternativă de servicii de sănătate într-un centru medical care oricum este foarte solicitat, nu doar de clujeni, ci şi de oameni din regiune", spun reprezentanţii CST. Secţiile din cadrul spitalului au fost gândite având în vedere şi cele mai solicitate specializări. "Institutul Oncologic Ioan Chiricuţă din Cluj are 520 de paturi şi deserveşte 19 judeţe, cu aproximativ 10 milioane de locuitori (jumătate din populaţia României). Institutul înregistrează circa 80.000 de examinari în fiecare an, care au ca scop diagnosticarea sau stadializarea cancerului şi stabilirea tratamentului acestuia. Accidentul vascular cerebral reprezintă a treia cauză de deces după cardiopatia ischemică şi cancer. În România, datele publicate estimează o incidenţă de 44.000 de cazuri noi pe an", arată un raport al CST.

Clădirea cu o suprafaţă de 22.000 mp, care va fi amenajată respectând circuitele funcţionale, are şapte etaje (subsol, parter şi şapte etaje). Subsolul va fi amenajat pentru laboratorul de analize, fizioterapie, spaţii anexe, radioterapie şi brahiterapie, parterul este alocat unităţii de primire a urgenţelor, serviciilor de imagistică-radiologie, cardiologie, laborator, farmacie, spaţii administrative. La primul etaj vor funcţiona secţia de pediatrie, clinica de zi, centrul Stroke, tratamentele oncologice -chimioterapie, birourile administrative şi de management. Etajul doi este dedicat serviciilor de ambulator, obstetrică-ginecologie, neonatologie, saloanelor, spaţiilor anexe.

Al treilea nivel include blocul operator, secţia de anestezie şi terapie intensivă, endoscopie, la etajul patru vor funcţiona saloane, departamentul tehnic, săli de conferinţă şi cafeteria. Etajele cinci-şapte sunt rezervate saloanelor şi spaţiilor anexe. Investitorii pregătesc o cooperare academică cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj. Conform planurilor anunţate cu ocazia lansării proiectului, Global Plaza urma să fie un centru de afaceri care să deservească Tetarom I şi clienţii acestuia. Complexul urma să includă un hotel Ramada (4*), săli de conferinţe, birouri, spaţii comerciale şi de servicii. Terenul este concesionat de la Tetarom, societate la care Consiliul Judeţean Cluj este acţionar majoritar. Clădirea a fost ridicată, însă după izbucnirea crizei financiare, lucrările au fost suspendate, iar proiectul reorientat de la servicii de afaceri la servicii medicale.

Structura complexului CST

Ambulanţă şi unitate urgenţe pentru pacienţii din sistemul privat
Imagistică: CT, RMN, radiologie convenţională, ecografie, mamografie, angiografie, PET/CT
Opt săli de operaţie: 30 de paturi anestezie şi terapie intensivă
Obstetrică, ginecologie, neonatologie: patru săli de naştere, operaţii cezariene
Cardiologie şi cardiologie intervenţională
Neurologie, centru Stroke
Pediatrie
Ambulator cu 24 de specialităţi
Spitalizare de zi: endoscopie, artroscopie, endourologie
Chimioterapie, radioterapie, brahiterapie
Laborator analize, farmacie proprie
200 paturi, repartizate în saloane de 1-2 paturi
Săli de conferinţă: 20-30 locuri
Amfiteatru: 500 de locuri
Spălătorie, cantină, cafeterie, parcare, curăţătorie
Spaţiu de cazare pentru aparţinători

 

Etichete
Comenteaza